Világpremier Miskolcon

2022.08.06. 12:00

Magasságok és mélységek – Erőss Zsolt hegymászó története inspirálta filmet

Csoma Sándor az özvegy, Sterczer Hilda történetét és gyászfeldolgozását meséli el a CineFesten debütáló új magyar alkotásban

ÉM

A Magasságok és mélységek című filmet Erőss Zsolt története inspirálta

Fotó: CineFest

Világpremierre készül az idei CineFest - a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be Csoma Sándor rendező első nagyjátékfilmjét, amelyet Erőss Zsolt hegymászó története inspirált. A Magasságok és mélységek bemutatóját Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda is megtiszteli a jelenlétével. A film a CineFestet követően szeptember 22-étől lesz látható országosan a hazai mozikban.

A filmfesztivál közleménye emlékeztet: Erőss Zsolt a valaha volt legnépszerűbb magyar hegymászó. Huszonhárom éves pályafutása alatt tíz 8 ezer méter fölötti hegycsúcsot hódított meg. Első magyarként jutott fel a Csomolungma tetejére. 2013-ban Kiss Péter hegymászótársával életét vesztette a Kancsendzönga hegyen expedíció közben. Halálhíre megrázta az egész országot, miközben a legtöbben nem gondoltak arra, hogyan élte meg ezt a veszteséget felesége, Sterczer Hilda, aki két gyermekükkel várta haza a férjét.

Gyászmunka

„Mivel a gyász továbbra is egyfajta tabu a kultúránkban, viszonylag kevés filmes és irodalmi feldolgozása létezik. Kifejezetten fontosnak és értékteremtőnek találom a róla való kommunikációt. Ez egy olyan esemény, amivel mindenki többször találkozik az élete során, mégsem vagyunk képesek megfelelően reagálni, sem belülről, sem kívülről” – mesélte a rendező, aki a Magasságok és mélységekben nem Erőss Zsolt, hanem Sterczer Hilda történetét és gyászfeldolgozását meséli el.

A Magasságok és mélységek a Nemzeti Filmintézet támogatásával a JUNO11 Pictures gyártásában, valamint Romwalter Judit koproducer jóvoltából a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában készült. Producerei Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan. Az operatőr Tóth Levente, a vágó Márton Dániel, a zeneszerző Balázs Ádám. A főszerepben az erdélyi származású Pál Emőke látható, míg Erőss Zsoltot a Nemzeti Színház színésze, Trill Zsolt alakítja.

A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált idén 2022. szeptember 9. és 17. között rendezik meg Miskolcon.

A fesztivál hivatalos versenyprogramja az elkövetkező hetekben kerül nyilvánosságra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában