Filmmustra

2022.08.07. 10:56

Átadták a filmfesztivál fődíját Tállyán

Bolyáki Attila számos, népszerű televíziós műsor megálmodója nyolc évvel ezelőtt Kerényi Imre Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendezővel karöltve alapította és valósította meg a Kulturális Filmek Fesztiválját (KULTFILM). Az immár nyolcadik alkalommal megtartott filmmustrát a hétvégén tartották Európa mértani közepén.

SFL

Koncz Zsófia, Simó Csaba, Magyari Tekla és Kövér László a díjátadón

Fotó: Serfőző László

Tisztelegve Kölcsey Ferenc emléke előtt eleinte Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében bonyolították le a kulturális programot, majd tucatnyi Szatmárcsekei megmérettetés után költöztek Tokaj-Hegyaljára egy a Kossuth- és József Attila-díjas Szőcs Géza költővel történt tállyai találkozás, baráti beszélgetés után. Ekkor már Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező volt a KULTFILM zsűrijének elnöke.

– A fesztivál tállyai megtartásához nagyban járult hozzá Márton Péter, az Oroszlános Borbirtok ügyvezetője, szívesen bocsájtotta rendelkezésünkre a helyszínt – sorolja Bolyáki Attila. – A megmérettetést online hirdetjük meg, ám nem biztos, hogy a nevezettek versenyezhetnek, mert nagyon szigorú a kiírás. Mindenki hozzá van szokva a 10-30-60 perces filmekhez, mi ezt öt és fél percben határoztuk meg. Különleges programról van szó, a nagyvilágban, szétszóródtatásban élő magyar filmeseknek, televíziósoknak hirdettük meg, azt szeretnénk, ha a nemzeti összetartozást valóban megéreznék a filmesek. Ennek a kicsúcsosodása, amikor személyesen találkoznak a versenyzők egymással és a zsűrivel. A filmek témája a portré. Egy olyan személyt kell bemutatni, aki a helyi magyar közösségben él a világ bármely pontján és nagy őrzője, védője, továbbadója a kultúránknak. Summázva; a szűréseket követően tíz film került zsűri elé, az alkotóikat hívtuk Tállyára, ők biztos díjazottak – mondta Bolyáki Attila.

A szombat esti díjátadáson Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a fesztivál fővédnöke és Dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes gratulált a nyerteseknek, adták át a díjakat. A nyolcadik KULTFILM fesztivál győztese Magyari Tekla és Simó Csaba lett a „Csibészek patrónusa” című filmjükkel. A Házelnök a díjak átadását megelőzően részt vett a település Szent László nevével fémjelzett római katolikus templomában tartott, fesztiválra vonatkozó áldáson, amit Szabó Attila plébános, plébániai kormányzó celebrált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában