Magukért beszélő képek

2022.07.01. 12:00

Az új lendületet kapott magyar illusztráció sokszínűségét mutatja be a miskolci tárlat

Kiemelkedő közönségsikerként említik a tavaly ősszel második alkalommal megrendezett Budapesti Illusztrációs Fesztivált a Miskolci Galéria honlapján – részben ez is indokolja, hogy a galéria Kondor termében korosztálytól független élményt kínáló válogatást adnak az említett anyagból.

ÉM

Forrás: Bujdos Tibor

A szervezők arra hívják fel a figyelmet, hogy maga a fesztivál a kortárs vizualitás legfontosabb irányzatait és alkotóit hozza közel a közönséghez. 

Az illusztráció gazdagsága 

A tárlat megnyitóján elhangzottakból az derülhetett ki a témával most találkozók számára is, hogy korábban az illusztráció nemcsak létező, de ráadásul fontos, ízlést és látásmódot formáló műfajnak számított a hazai művészetben. Neves alkotók – például Hincz Gyula, Reich Károly – szöveggel egyenértékű művei segítették az elmélyedést az olvasók nemzedékeinek. A rendszerváltás után a könyvek piacát érintő változások, az érdeklődés hullámzása háttérbe szorította az illusztrációt. 

Több szempontból is jókor jött kezdeményezésnek tekinthető tehát a Budapesti Illusztrációs Fesztivál – a szabad beadású pályázat úgy teszi láthatóvá a kezdettől fogva a kiadók, a pedagógusok, a könyvtárosok, a közönség számára a magyar illusztráció gazdagságát, hogy teret ad a pályakezdő grafikusoknak, csakúgy, mint azoknak, akiknek az életműve jelentősnek tekinthető. 

A II. Budapesti Illusztrációs Fesztivál anyagából válogató kiállítás augusztus 21-ig látogatható a Miskolci Galériában
Forrás: Bujdos Tibor

Révész Emese művészettörténész azt is kiemelte, hogy a kiállítás printeket mutat. 

– Ezeket a műveket kiléptettük eredeti élőhelyükből, a könyvekből. Önálló művekként prezentáljuk őket, azt erősítve fel, hogy ezek olyan képzőművészeti értékű alkotások, amelyek szöveg nélkül, a könyv közegén kívül is képesek hatni és működni – mondta. – Az ütőképes, mobilizálható képanyag sok helyen jelenhet meg az országban, sokak figyelmét irányítva erre a talán kevéssé ismert műfajra. És nagyon örülünk neki, hogy a grafika fővárosában, Miskolcon mindig ilyen barátsággal és nyitottan fogadják ezt az anyagot – tette hozzá.

A kiállítók

Ángyán Gergely, Babarczy Myriam, Bartis Bálint, Bangó Alexandra, Bezzeg Lilla, Bíró Anna, Bódi Kati, Bogár Ágnes, Bölecz Lilla, Budai Lotte, Csankovszki Csilla, Cserkuti Dávid, Csibi Boróka, Dely Dorka, Demény Andrea, Elek Anita, Felsmann Tamás, Fölföldi Fruzsina, Gaal Mici, Gerami Mohammad, Gévai Csilla, Grela Alexandra, Gulyás Boglárka, Gyenes Gábor, Hajdu Anna, Hajdú Zsófi, Hanga Réka, Herbszt László, Holló Szabó Réka, Iván Zsuzsanna, Jásdi Juli, Kárpáti Tibor, Kerekes Kata, Keszeg Ágnes, Kiss Judit, Kiss Virág Eleonóra, Kocsispéter Kata, Kondász Eszter, Kovács Tamás Kotocut, Krizbai Gergely Krizbo, Kürti Andrea, Kürti Madlen Mirjam, Locsmándi Mátyás, Lőrincz Attila, M. Nagy Szilvia, Máhr Zsófia, Máray Mariann, Molnár Jacqueline, Nagy Klaudia, Nagy Norbert, Nemes Anita, Németh Gyula, Orosz Annabella, Paulovkin Boglárka, Pikler Éva, Rácz Eszter, Radics Márton, Radványi Maja, Ráskai Szabolcs, Rátkai Kornél, Rofusz Kinga, Schnell Fruzsina, Séllei Nóra Valéria, Simó Katalin, Sipos Fanni Réka, Sirály Dóri, Soczó Tamás Sándor, Szalma Edit, Szegedi Katalin, Szép Tamás, Szimonidész Hajni, Szinvai Dániel, Szolnoki Ágnes, Sztojka Melissa, Szuhai Cintia, Szulyovszky Sarolta, Takács Mari, Tóth Kata, Tóth Orsolya Virág, Török Bianka, Török Judit, Trázsi Ivett, Turi Lilla, Umlauf Adrienn, Varga Erika Veronika, Vida Győző, Vihart Anna, Vincze Judit 

A Miskolci Galéria további tárlatairól itt tájékozódhatnak: www.miskolcigaleria.eu

(A borítóképen: Révész Emese művészettörténész szerint a pályázatra érkezett illusztrációk képzőművészeti értékű alkotások)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában