Könyvszobrok Miskolcon

2022.07.04. 11:50

A selejt feltámadása (fotókkal, videóval)

A könyvek második élete – ez a címe annak a különleges könyvszobor-kiállításnak, amely Miskolcon, az avasi Móra Ferenc Könyvtárban látható július 4-étől.

ÉM

A megrongálódott, olvasásra már alkalmatlan kötetekből készült műalkotások Bencs Klára művei.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár munkatársa évek óta foglalkozik könyvszobrok készítésével. Művei díszítik Miskolcon a József Attila Fiókkönyvtár falait, ahol nemcsak hajtogatott könyvek, hanem a fiókkönyvtárak névadóinak festett portréi, illetve híres magyar mesék szereplői is láthatók. Alkotásai megtalálhatók emellett számos kistelepülési könyvtárban és a megyei könyvtár központi épületében is. Könyvszobraiból legutóbb a Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtárban volt kiállítása.

– Rajztanárként, dekoratőrként és könyvtárosként leginkább az foglalkoztat, hogyan tudok egy érzést vagy élményt megmutatni a hajtogatott könyvekkel – vallott az indíttatásról Bencs Klára a Könyvtári Mappa tavalyi számában. Mint elárulta: kedvenc témái a természethez köthetőek. Nemcsak a könyv lapjait hajtogatja háromdimenziós szobrokká, hanem darabokat is kivág, hozzáragaszt különböző dekorációs elemeket, vagy akvarellel megfesti a lapokat. Első hallásra előfordul, hogy elszörnyülködnek az emberek azon, hogy könyvből készülnek a művei, de mint mondta, hamar megértik, hogy ezek a tárgyak halálra lennének ítélve, ha ő nem őrizné meg őket műalkotásként.

A könyvszobor-kiállítás július 29-ig tekinthető meg a Móra Ferenc Könyvtárban, Miskolcon a Klapka György utca 2-ben.

Nézze meg a videót!

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában