Miskolci Szimfonikus Zenekar

2022.07.01. 13:32

A maszkos koncertektől az állótapsos teltházig

Nagyon sikeres évad volt – hangzott el az értékelés a Miskolci Szimfonikus Zenekar szezonzáróján.

ÉM

Antal Mátyás művészeti vezető, Varga Andrea alpolgármester, Angela Calvo Rios oboaművész, az évad zenésze és Szászné Pónuzs Krisztina ügyvezető (b-j). Fotó: Vajda János

– Köszönöm – ezt az egyetlen szót jött elmondani a Miskolci Szimfonikus Zenekar évadzáró társulati ülésére Varga Andrea alpolgármester, aki a megindultsággal küzdve indokolta is a művészeti együttes munkájáért járó elismerést: jó volt látni az őszi maszkos, félházas koncertek után a teltházas állótapsos operagálát a szezon végén.

– A zeneművészet kicsit olyan, mint az egészség, mindenki tudja, hogy fontos, de csak akkor kezdjük el értékelni, mikor elveszítjük. S ugye, az elmúlt években nem tapsolhattunk ennek a csodás zenekarnak – utalt a művészeti események megtartását is korlátozó pandémia miatti szabályokra.

„Hihetetlen értéket képvisel”

A szezont Szászné Pónuzs Krisztina ügyvezető értékelte:

– Nagyon sikeres évadot zártunk. Kis visszaesés tapasztalható a nézőszámban – ez azonban a tudatosan vállalt óvatosság következménye: a járvánnyal járó bizonytalanságok miatt nem törekedtek a teltházas koncertekre – hallottuk a magyarázatot. A 2021-2022-es évad mérlege: 75 koncert, és majdnem 23 ezer néző.

– Az előző évad tapasztalatai alapján a bérletstruktúrán nem változtattunk – tette hozzá az ügyvezető, a következő évadra is kitérve: az eddigi bérleteladás olyan számot mutat, mint tavaly szeptemberben, és sok foglalásuk van még.

– Elmondhatom, hogy nagyon régre nyúlik vissza a kapcsolatom az együttessel. 1974-től öt évig dolgoztam Miskolcon, most pedig ötödik évadomat kezdem itt művészeti vezetőként. Minden elfogultság nélkül mondom, hogy ez a zenekar hihetetlen értéket képvisel, mind a zeneművészet, mind az ország, a régió és a város kulturális életében. Szeretnénk a megbecsültség érzésével működni a továbbiakban – ezt már Antal Mátyás művészeti vezető mondta.

Az évad zenésze lett Angela Calvo Rios oboaművész – a díjat a zenekar tagjainak szavazati alapján kapta meg.

Jubilálóként köszöntötték a 25 éve a zenekarnál dolgozó Vitányi Csabát, a zenekar 1. hegedűsét.

Hosszan tartó tapssal búcsúztatták a közel 40 év után nyugállományba vonuló Lőkös Péter nagybőgő szólamvezetőt.

Az elmúlt évadban a legtöbb szolgálatot teljesítette Győri Ildikó brácsás – kollégáitól ő is nagy tapsot kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában