Herman Ottó Múzeum

2022.06.16. 15:00

Egy estére minden tárlat megnyílik

Hajnalig lesznek nyitva jövő hét szombaton a miskolci kiállítóhelyek a Múzeumok Éjszakáján.

ÉM

„Újragombolt hagyományok” tematikával kapcsolódik idén a Herman Ottó Múzeum a hazai kiállítóhelyek legizgalmasabb nyári eseményéhez, a Múzeumok Éjszakájához. Egy jegy áráért hat helyszínt lehet megtekinteni június 25-én, szombaton este 6 órától hajnali 2-ig, köztük a Győri kapuban az évek óta zárva tartó Lézerpont Látványtárat. A múzeumi éjszakán a család- és gyermekbarát események, koncertek és kiállítások mellett zenés gasztroélményeket is kínálnak. Lesz továbbá hangverseny a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével a 100 éve alapított Miskolci Művésztelep alkotóházért, míg a Szabó Lőrinc Könyvtár udvarán kortárs könnyűzenészek lépnek fel – többek között ezekkel a programokkal ajánlották az érdeklődők figyelmébe a jövő hét végi nagyszabású eseményt a szervezők a Miskolci Galéria Rákóczi-házában tegnap tartott sajtótájékoztatón. 

A Múzeumok Éjszakája sorozat 20 évvel ezelőtt indult, s bár az utóbbi két év programjait visszafogta a Covid-járvány, idén minden szempontból teljes lesz a kulturális kínálat a Herman Ottó Múzeum kiállítóhelyein – ismertette Szolyák Péter, az intézmény igazgatója, aki három programot külön is kiemelt a sorból. 

Újra megnyitják 

Mint megtudtuk: egy estére újra megnyitják a város által a múzeum számára megvásárolt Lézerpont Látványtárat – új nevén Folk Complex néprajzi kincsestárat –, ahol még az eredeti megjelenítésében tekinthető meg a Barna György-féle néprajzi és kismesterségek gyűjtemény. Ez lesz erre az utolsó alkalom, mivel a múzeum munkatársai már dolgoznak a kiállítóhely átalakításán. 

A három éve nem látogatható papszeri kiállítóhely hiányát egy különleges tárlattal igyekeznek pótolni: a Papszer 2. alatti közösségi térben az „Ábrány aranya” című alkalmi kiállításon a Bükkábrány határában fellelt aranykincseket mutatják be. 

A Miskolci Galériában „Művészetbarátok az Alkotóházért” címmel ad koncertet a Miskolci Szimfonikus Zenekar. A hangversenyen megszólal majd egy muzeális értékű csembaló pontos másolata, amely hangzásával hűen tükrözi a 18. század zenei világát, amelyet Vivaldi és Bach műveinek előadásával hoz el a jótékonysági koncertre az együttes. Teszi ezt a zenekar a múzeummal együttműködve, „a harmónia jegyében”, ahogy azt már Sziklavári Károly, a szimfonikusok zenei referense ajánlotta. 

Újra látható a Képtár 

A galéria nagytermében rendezett koncerttel a Miskolci Művésztelep értékeire igyekszik ráirányítani a figyelmet az intézmény – fogalmazott Kónya Ábel, a Miskolci Galéria vezetője. Hozzátette: az alkotóhely szellemiségét jeleníti meg az 1950 és 1983 között ott művészek alkotásaiból összeállított tárlat is, amelynek egyetemes művészi minőségét a Múzeumok Éjszakáján is megtapasztalhatják a látogatók. 

A Herman Ottó Múzeum Görgey utcai központjában – az épület bővítésének munkálatai ellenére – egy estére újra megnyílik a Képtár, míg a Pannon-tenger kiállítóhelyen családi és gyermekprogramokkal várják az érkezőket – mondta Hajdu Ildikó, a múzeum általános igazgatóhelyettese. Közös játékként lesz itt „dinószelídítő”, játékos ásványkiállítás, míg a földtörténeti „szabadulószobában” az idő fogságából lehet majd kiszabadulni. 

Ingyenes koncertek 

A rendezvénysorozathoz idén is csatlakozik a Szabó Lőrinc Könyvtár és a benne található Lévay József Muzeális Könyvtár. Tumikné Csurák Ágnes városi hálózati osztályvezetőtől megtudtuk: a könyvtár értékeit bemutató látogatás és a kedvezményes beiratkozás mellett éjfélig ingyenes könnyűzenei koncerteken vehetnek részt az érdeklődők az intézmény udvarán. A Múzeumok Éjszakája részletes miskolci programja valamennyi technikai információval hamarosan elérhető lesz a Herman Ottó Múzeum honlapján.

(A borítóképen: Tegnap sajtótájékoztatón ismertették a Múzeumok Éjszakája miskolci programjait | Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában