Ősbemutató

2022.05.13. 13:00

Miskolci opera Veszprémben

A bibliai történet ősbemutatóját a Balaton mellett tartják meg.

Hajdu Mariann

Vihula Mihajlo

Káin bélyege címmel mutatják be Veszprémben Vihula Mihajlo miskolci zenetanár, zeneművész operáját. A librettót Utry Attila író, költő írta. 

– Több helyre is elküldtem a művet, miután az alkotói pályázat után elkészült – mondja az Északnak Vihula Mihajlo. Több helyről érkezett visszajelzés, hogy előadnák, végül Veszprémé volt a legjobb ajánlat. Készülnek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatra, annak egyik első programjaként tartják meg az előadást, azaz az ősbemutatót május 28-án délután 3-tól az Agóra Veszprém Kulturális Központban. Díszlet és jelmez nélküli koncertszerű előadás lesz, főként a Miskolci Nemzeti Színház művészeinek előadásában. 

– Régóta kerestem hozzá a témát – tudjuk meg a zeneszerzőtől. –Tudtam, hogy szociális témát szeretnék, valami olyasmit, hogy egy többgyermekes családban hogyan éli meg egy gyermek, ha a testvéreihez képest elhanyagolják, de nem jött a szikra. Aztán a kezembe került Utry Attila regénye, a Ragozinka igaz története, és hirtelen megtaláltam, amit kerestem. A könyv a káinistákról szól bibliai szereplőkkel, a testvérgyilkos Káin története a kezdete. Megkerestem a szerzőt, beszélgettünk, majd megszületett a Káin bélyege szövegkönyve. 

Utry Attila magáról a librettóról beszél: a történet az emberiség egyik első bűnével kezdődik. Káint, miután megölte a testvérét, Ábelt, megbélyegzi Isten, elűzeti, de kegyelmet kap. Leszármazottai történetén keresztül keresi a mű a választ a kérdésekre, miszerint felelősek-e a szülők, nagyszülők a gyermekeik, unokáik jó vagy rossz cselekedeteiért? Van-e egészen becses és teljességgel becstelen ember? Az életben hagyott gyilkos vajon nem pusztít tovább? 

– A történet, úgy érzem, a mai napig aktuális – jegyzi meg a szerző. 

– Az opera szó ijesztő a ma nézői számára, úgy gondolják, túl hosszú, és nem érteni a szöveget. A mi operánk más, narrátor köti össze a húsz énekszámot, így kerül közelebb a közönséghez a történet. 

A bemutató fő szervezője a Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesület, később többen is csatlakoztak, az Agórán túl a miskolci önkormányzat is támogatja a projektet.

(A borítóképen: Vihula Mihajlo)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában