Könyvhét

2022.05.30. 07:00

„Majd elmesélem rendre”

Szabó T. Anna miskolci találkozásai – a népszerű költő megnyitja a könyvhetet, és bemutatja új kötetét.

FG

Szabó T. Anna. Fotó: Dragomán György

Szabó T. Anna József Attila-díjas író, költő, műfordító nyitja meg az ünnepi könyvhét rendezvényeit Miskolcon az Erzsébet téren 2022. június 9-én, csütörtökön délután fél 4-kor. Ezt követően délután 5 órától mutatja be a most megjelent Vagyok című kötetét a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.).

Válogatott és új versek

A Tatoktatok, a Tükörcicák, a Tükörrobot vagy a Körtészet a gyerekek és a nagyobb gyerekek körében is népszerű.

A Törésteszt finom, érzékeny, női témákat feldolgozó novelláit a férfiak is szívesen olvassák.

Sokan jól szórakoztak, közben el is gondolkodtak a Lackfi Jánossal és sok más költővel egymásnak felelgető „negyvenes” versein. A nő, ha 40 jeles szerzője – mivel nem titkolja korát – a napokban lesz 50.

Szabó T. Anna 1972. június 4-én született Kolozsvárott. A családjával együtt 1987-ben települt át Magyarországra. Gimnáziumba Szombathelyen járt, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett magyar–angol szakon. Szabó T. Anna már gyermekként elhatározta: költő lesz. És sikerült is megvalósítania tervét. Alig volt túl a 23. születésnapján, amikor a CET Belvárosi Könyvkiadónál megjelent A madárlépte hó című verseskötete. Tanári és előadói diplomát szerzett, majd elvégezte az Angol reneszánsz és barokk PhD-programot. Közben a Magvető Kiadó gondozásában elkészült a második kötete is, a Nehézkedés.

Innentől kezdve folyamatosan kerülnek ki a nyomdából az újabb és újabb Szabó T. Anna-könyvek. De nem „csak” verseket ír. Jelentek már meg prózai művei, műfordításai, népszerűek a gyermekkönyvei, sokan látogatják a közösségi oldalát is. A pandémia idején indult Lírástudók című podcastja – ahogy erre a cím utal – elsősorban a költészetről szól, de a meghívottakkal beszélget új regényeikről, novellásköteteikről és a könyvesboltok más újdonságairól is.

Az idei ünnepi könyvhétre jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában Szabó T. Anna válogatott és új verseit tartalmazó Vagyok című kötete.

A borítót Pintér József készítette, a fotót a szerző.

„Ez a cím és ez a kép, az, hogy bocsánatkérés nélkül vállalom az éneket és a létemet, bátorságot követelt, és története van. Majd elmesélem rendre…” – ígérte közösségi oldalán a költő. Minderről szó lesz a könyvtári kötetbemutatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában