Költészeti ünnepség

2022.05.27. 18:00

Kezdődik a nemzetközi fesztivál

Immár 2. alkalommal rendezik meg térségünkben május 30. és június 4. között a Kárpát-medencei és V4 Költészeti Fesztivált.

BLCS

Az országban egyedülálló költészeti ünnepséget a Rimay János Alapítvány szervezi. Az irodalmat, a kortárs költészetet és ezzel együtt a térségünket is népszerűsítő rendezvény kínálatában a közönségtalálkozók és kötetlen beszélgetések mellett szakmai programok, szimpóziumok is szerepelnek kiegészülve némi zenei programmal is. Az összművészeti fesztiválra a Kárpát-medence magyar ajkú költői mellett a V4-országok ismert és elismert poétái is hazánkba látogatnak, közölték a szervezők a szerdán megtartott sajtótájékoztatón. 

Több helyszínen 

– A világban kialakult politikai, valamint hazánk közép-európai helyzetéből kiindulva idén annak éreztük szükségét, hogy erősítsük a ki nem mondott, látensen azonban létező V4-es összefogást – mondta Papp Ferenc. A Rimay János Alapítvány elnöke hozzátette: a határon átnyúló programokat is kínáló összejövetelre a szakmát és a nagyközönséget egyaránt várják. A fesztivál lehetőséget kínál arra, hogy találkozzanak egymással az írók és az olvasók. 

Az esemény nyitó- és zárórendezvényét Sárospatakon tartják. Emellett Szerencsen, Nagykaposon, Széphalomban, Kassán, Kisvárdán és Tokajban is lesznek programok. A rendezvény másnapján, május 31-én, kedden reggel 9 órakor a sárospataki Hotel Bodrog konferenciatermében a V4-ek történetéről és időszerűségéről prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, a cseh kortárs költészetről Vörös István, a lengyel kortárs költészetről Zsille Gábor, a magyar kortárs költészetről Ködöböcz Gábor tart előadást. A többi napon hozzáértők vezetésével moderált költészeti találkozókra invitálják az érdeklődőket. 

Antológia jelenik meg 

A térségben egyedülálló fesztiválra Petr Hruška Csehországból, Michal Habaj és Mihályi Molnár László Szlovákiából, Alicja Maria Ku­berska és Konrad Sutarski Lengyelországból, Vári Fábián László és Marcsák Gergely Ukrajnából, Tari István Szerbiából, Cseh Katalin Romániából érkezik. Hazánkat Serfőző Simon, Oláh András, Kürti László, Finta Éva, Fecske Csaba, Kovács István, Vincze Ákos, Vörös István, Zemlényi Attila és Zsille Gábor képviseli. 

A fesztiválra a résztvevők néhány, eddig még nem publikált versét tartalmazó antológia jelenik meg Somorjai Lehel kurátor gondozásában. A kurátor elmondta, hogy a rendezvényre annak szakmai nagyjai mellett a fiatalabb korosztály jeles képviselőit is meghívták, és helyet kapott a programban Vincze Ákos miskolci Down-szindrómás költő is, akit Szerencsen láthatnak, hallhatnak majd az érdeklődők. 

Díjmentesen látogathatók 

A Kárpát-medencei és V4 Költészeti Fesztivál megnyitóját május 30-án, hétfőn este 6 órakor tartják meg Sárospatakon a Rákóczi-vár lovagtermében, zárórendezvényét szintén Sárospatakon, a Szent Erzsébet Ház kertjében, június 4-én, szombaton délután 3 órától. Az esemény fővédnöke Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A fesztivál rendezvényei díjmentesen látogathatóak.

(A borítóképen: Somorjai Lehel, Papp Ferenc és Kégl Ildikó | Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában