Jótékonysági koncertek

2022.05.20. 19:00

Jótékony harmóniák a szimfonikusoktól

A megyei kórházat és a Herman Ottó Múzeumot is támogatja a zenekar.

HE

Több jótékonysági koncertet is ad a közeljövőben a Miskolci Szimfonikus Zenekar, hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón. Szászné Pónus Krisztina, az együttes ügyvezetője elmondta, május 30-án a Magyar Klasszikus Zene Napját a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Gyermekrehabilitációs Osztályának javára szervezik. A hangverseny este 7 órakor kezdődik a Művészetek Házában. Június 25-én A harmónia jegyében címmel adnak szintén jótékonysági hangversenyt a Miskolci Galériában, a Herman Ottó Múzeum Papszer utcai épületének rekonstrukciójára. Június 12-én Kalocsára utaznak, ahol fellépnek a Kék Madár Fesztiválon, amit szintén beteg gyermekek javára rendeznek. 

Szívügyük 

Az ügyvezető hangsúlyozta: a zenekar mindig is szívügyének tekintette a társadalmi szerepvállalást. A jótékonysági rendezvényekre azonban az elmúlt években a járvány miatt nem volt lehetőségük. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tavaly hívta életre a Magyar Klasszikus Zene Napját. Nemcsak a klasszikus zene népszerűsítése céljából, hanem Kocsis Zoltán emlékére, zenei örökségének életben tartására. A Miskolci Szimfonikus Zenekar ebben az évben ezt a hangversenyt köti össze jótékonysági felajánlással, hiszen Kocsis Zoltán is sokat jótékonykodott, életében számtalan koncertet adott vagy szervezett valamilyen nemes célból. – A megyei kórház gyermekrehabilitációs osztályával régóta kapcsolatban vagyunk. Rehabilitációs és fejlesztő programjainkkal évek óta segítjük a kis betegek gyógyulását. Remélem, a jótékonysági koncertünk sikeres lesz, és anyagilag is hozzá tudunk járulni az osztály áldozatos tevékenységéhez – fogalmazott az ügyvezető. A június 25-ei koncertjükkel kapcsolatban elmondta, tősgyökeres miskolci és lokálpatriótaként mindig fájó szívvel halad el a Herman Ottó Múzeum Papszer utcai épülete előtt. A múzeum vezetése kereste meg a zenekart, segítséget kérve, amire természetesen igent mondtak. A Miskolci Galériában ­régizenei hangversenyt adnak barokk zenekarral és kiváló külföldi szólistákkal. 

A zenekar mindig is szívügyének tekintette a társadalmi szerepvállalást

Szászné Pónus Krisztina

Kellenek az élmények 

Dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatója úgy fogalmazott: külön öröm számára, hogy egy olyan koncert bevételét ajánlotta föl a zenekar az intézmény számára, amely Kocsis Zoltán nevével fonódik össze, hiszen ő példaértékű személyiség volt, nemcsak a zenekultúra történetében, hanem az egész magyarság történetében. Annak is örül, hogy a hangverseny bevételét a gyermekrehabilitációs osztály kapja, hiszen az itt gyógyuló gyerekek hosszú időt töltenek a kórházban, szeretetre, dédelgetésre van szükségük, és nem mindegy, milyen körülmények között élik napjaikat. Dr. Zahuczky Katalin, a gyermekrehabilitációs osztály osztályvezető főorvosa hangsúlyozta: a sérült vagy krónikus betegséggel küzdő gyerekeknek óriási szükségük van az élményekre, melyben a zenekar eddig is jelentős szerepet vállalt. A jótékonysági hangverseny összegéből is élményterápiákat támogatnak majd, hiszen ezek mindig kedvező rehabilitációs eredményt hoznak. 

Közös összefogással 

A sajtótájékoztatón ott volt Bay Judit, a Rotary Club Miskolci Angyalok elnöke is. A klub tagjai már korábban is részt vettek a zenekar jótékonysági akciójában. – Remélem, hogy a kiterjedt kapcso­lat­rend­szerünknek kö­szön­hetően sokakat meg tudunk nyerni a mostani jó ügyeknek is, hiszen az a cél, hogy minél több adomány gyűljön össze – mondta. – A papszeri épületünket sajnos be kellett zárnunk, és szeretnénk a felújítására forrást, pályázati lehetőségeket találni – jelezte dr. Hajdu Ildikó, a Herman Ottó Múzeum általános igazgatóhelyettese. – A jótékonysági hangverseny a Múzeumok Éjszakája keretében hangzik majd el, ilyenkor óriási figyelem irányul a múzeumokra. Reméljük, hogy közösségi összefogással a papszeri épületet és az alkotóházunk régi fényét is sikerül visszaadni. Vassné Dobák Leonóra, a Herman Ottó Múzeum osztályvezetője azt tette hozzá, hogy a Múzeumok Éjszakája kiemelt alkalom, hiszen egy országos kampány keretébe is be tudják kapcsolni a jótékonysági rendezvényt. Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok is üdvözölte a kulturális és közművelődési intézmények együttműködését. Mint fogalmazott, a város erősíteni fogja ezeket a kapcsolatokat, és ha lehetőség lesz rá, forrást is biztosít hozzá.

(A borítóképen: Dr. Révész János, Szászné Pónus Krisztina és dr. Hajdu Ildikó | Fotó: Kozma István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában