Koncert

2022.04.22. 13:00

Testvérek a zongoránál

Várallyay Kinga és Várallyay Simon zongoraművészek lépnek föl az április 25-ei, miskolci koncerten.

HE

Forrás: Bartók-verseny, Zeneakadémia

A Miskolci Szimfonikus Zenekar Yamaha-bérletének utolsó koncertjére várja a közönséget április 25-én este 7 órakor a Művészetek Házába. A műsor: Beethoven: Prome­theus-nyitány, Beethoven: II. (B-dúr) zongoraverseny, Mendelssohn: Hebridák-nyitány és Schumann: a-moll zongoraverseny. Vezényel: Antal Mátyás, a zenekar művészeti vezetője, karmestere, a szólisták Várallyay Kinga és Várallyay Simon zongoraművészek lesznek. Várallyay Kinga hét­évesen kezdett zongorázni, édesapja, Várallyay Róbert irányítása alatt a gyöngyösi ­Pátzay János Zeneiskolában. 2011 és 2015 között a Bartók Béla Konzervatórium tanulója volt Kőrösiné Belák Erzsébet és Fejérvári Zoltán növendékeként. 2011-ben második, 2015-ben első díjat nyert a békéscsabai Országos Szakközépiskolai Zongoraversenyen. 2013-ban különdíjjal jutalmazták a lengyelországi Szafarniában rendezett Chopin-versenyen. 2017-ben a soproni újévi koncert szólistája volt, ahol ­Gershwin Kék rapszódiáját adta elő a város szimfonikus zenekarával. 2018/19-ben a Bázeli Zeneművészeti Egyetemen is hallgatott órákat. Zongoratanára Filippo Gamba volt, Claudio Martínez Mehner és Anton Kernjak segítségével a kamarazenében mélyítette tudását. 

Bostonban is tanult 

Kinga testvére, Várallyay Simon szintén hétévesen kezdett el zongorát tanulni a gyöngyösi zeneiskolában orgonaművész és zongoratanár édesapjától, majd 2012-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zongora főtárgy diákjaként tanult tovább, kezdetben Kőrösiné Belák Erzsébetnél, később Fejérvári Zoltánnál. Már zeneiskolás kora óta indult versenyeken, ahol különböző díjakat nyert. 2016-ban lett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kemenes András hallgatója. A 2017/2018-as tanévet Bostonban töltötte, ahol lehetősége volt a New England Conservatory több mesterkurzusán aktívan részt venni, valamint az egyetem tanáraitól, mások mellett Bruce Brubakertől tanulni. Tanulmányai során olyan neves művészek tanították, mint Balog József, Várjon Dénes és Wagner Rita.

(A borítóképen: Várallyay Kinga és Simon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában