Emlékév

2022.04.22. 21:00

Petőfi Sándor emlékét ápolják Szerencsen is

ÉM

Forrás: A Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteménye

Megalakultak márciusban országszerte a Petőfi Klubok Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából. Így megyénkben is több helyen: Felsőzsolcán, Mezőkövesden, Sajószentpéteren, Sárospatakon, Ózdon és Szerencsen jöhetett létre a szerveződés. 

Az Országgyűlés tavaly nyilvánította a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából. 

Az emlékév egyik kiemelt tevékenysége a reformkori szellemiséget tükröző Petőfi Klubok Kárpát-medencei hálózatának kialakítása. A program keretén belül a reformkor szellemiségéhez méltó kulturális eseményeket szerveznek a kiválasztott településeken, lehetőséget teremtve a nemzeti értékek megismerésére, művelődéstörténeti és szépirodalmi tudásbővítésre, szórakozásra és a közösségi együttlétekre. 

Petőfi Sándor először 1844 februárjában járt Szerencsen, majd 1847 júliusában. Ekkor írta meg a Panyó Panni című versét, melynek megtörténtéről a Kisboldogasszony római katolikus templom barokk épületének oldalával szemközt lévő ház falán (Rákóczi út 79.) tábla állít emléket.

(A borítóképen: Egressy Gábor dagerrotípiája Petőfi Sándorról)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában