ZeneVarázslat

2022.04.27. 15:00

Lélekhíd a muzsika hangján

Egyszerre csendült fel a zene Kárpátaljáért az ország 75 intézményében.

ÉM

Fotó: Nagy Istvan

A ZeneVarázslat mozgalom a Híd Kárpátaljáért segélyprogram mottójához kapcsolódva a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségével, valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat együttműködésével magyarországi zeneiskolák, művészeti iskolák bevonásával országos jótékonysági koncertet kezdeményezett a Kárpátalján élők támogatására. A Lélekhíd jótékonysági koncertekkel a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rászoruló hallgatóit, az ott élő családokat támogatják és kifejezik együttérzésüket az Ukrajnából menekülni kényszerülőknek.

A jótékonysági koncertek ugyanabban az időpontban szólaltak meg az ország 65 településén összesen 75 zeneiskola diákjainak közreműködésével, amelyhez a Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és AMI is csatlakozott.

Közös muzsika a békéért

A Rákóczi-vár színháztermében megtartott egyedülálló és különleges esemény Szerencsen is – mint az országban mindenhol – Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész online nyitóbeszédével kezdődött.

– Az ember teremtésétől fogva a békére vágyik. A békéről könnyebb beszélni, mint megőrizni, és megteremtéséhez több erő kell, mint a harchoz.

Békességet építeni pedig csak jóakarattal lehet. Hiszem, hogy ez a példaértékű összefogás is ezt a jó szándékot jelképezi. Ez az este a hangokon keresztül szeretne hitet adni azoknak, akik önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerültek – mondta beszédében a ZeneVarázslat mozgalom életre hívója, a jótékonysági koncertek ötletgazdája. A nyitóbeszéd után mindenhol az országban felcsendültek a muzsika hangjai. A szerencsi zeneiskola növendékei és tanárai egyórás műsort adtak.

A koncerten G. A. Kárpátaljáról menekült tanuló is részt vett, aki jelenleg az egyik szomszédos településen lakik. Rövid felszólalásában a háború borzalmairól, a kilátástalanságról beszélt, s könnyes szemmel köszönte meg az önzetlen segítséget. 

Az esten csak Szerencsen több mint félmillió forint adomány gyűlt össze. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből a Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és AMI-n kívül a dédestapolcsányi Csomasz Tóth Kálmán Református Alapfokú Művészeti Iskola, a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola, a Miskolci Egressy Béni – Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a sárospataki Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola is csatlakozott a Lélekhíd országos jótékonysági kezdeményezéshez.

A jótékonysági hangversenyek bevételét a rendezvényeken készült fotós és videó-összeállítással a Magyar Református Szeretetszolgálat segítségével a közeljövőben juttatják el a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rászoruló hallgatóinak és az ott élő családoknak. Jelenleg a bevételek összesítése történik.

(A borítóképen: A segélykoncert a Rákóczi-vár színháztermében. Fotó: Nagy István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában