Húsvét régen és ma

2022.04.17. 09:01

Az ünnep örök, a szokások változnak

Húsvét régen és ma címmel online kiadvánnyal jelentkezett az idei ünnepekre a Herman Ottó Múzeum.

ÉM

Az intézmény honlapján elérhető, pdf-formátumban letölthető kötet a húsvéti szokásokban az elmúlt években, évtizedekben végbement változásokat villantja fel.

A múzeum tavaly írt ki országos pályázatot azzal a céllal, hogy a húsvéti ünnepkörhöz kötődő szokások átalakulásának a folyamatát rögzítse és megőrizze az utókor számára. A felhívásra 46 pályamunka érkezett Magyarország különböző térségeiből, sőt országhatáron túlról is – írja a kötet bevezetőjében Bodnár Mónika muzeológus, a pályázat egyik ötletgazdája. Ezekből állt össze a 160 oldalas kötet, amelyben a személyes élmények leírásából követhető nyomon, hogyan alakultak át generációról generációra a húsvéti ünnepkör egyes szokáselemei, illetve milyen formában őrizték meg hagyományaikat az egyházhoz kötődő kisközösségek. A kötetben megjelenő fotók az öltözködési szokások, az ünnepi asztalok és a kortárs lakásdekorációk mellett olyan új szokásformákat is megjelenítenek, mint a tojásfa állítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában