Magyar költészet napja

2022.04.12. 15:00

„A vers legyen veletek, mert erős várunk a vers”

A magyar költészet napját műsorral és koszorúzással ünnepelték Lillafüreden.

BI

Fotó:

Városi megemlékezést tartottak hétfőn délelőtt a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár szervezésében a lillafüredi Palotaszálló előtti Óda-táblánál.
 

Fűszálak és csillagok 
 

Az ünnepi rendezvényen Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere kiemelte: 

 

– Ez az 1964 óta ünnepelt esemény rendkívüli a történelmünkben. Túlélte a rendszerváltást, és ma is, 2022-ben, ugyanúgy április tizenegyedikén, József Attila születésnapján emlékezünk meg a költészetről és mindarról, amit általa kapunk. 

 

Az alpolgármester Pilinszky János József Attiláról írt szövegéből idézett a közönségnek: „Mikor meghalt, nem volt semmije. És ma – költők tudják csak igazán – egész világ a birtoka: fűszálak és csillagok, sőt a szótár egyes szavai, amiket büntetlenül senki többé el nem vehet tőle.”
 

Az Óda születésének helyén 
 

Korpa Tamás költő, az ünnepség másik szónoka így emlékezett, egyházias, veretes szavakkal kezdve mondandóját: 

– A vers legyen veletek, mert erős várunk a vers. Ó vers, az vagy, amit mondani kell. Ó vers, az vagy nekem, mint testnek a kenyér – mondta, majd hozzáfűzte: – Igyekeztem ódai felütéssel kezdeni, játéktérbe hozva közismert idézeteket is, mintegy szétszórva őket abban a megszólításban, amiben és amivel hozzátok fordulok. Szétszóratásról és beíródásról szeretnék beszélni József Attila és az Óda kapcsán, amelyet itt írt Lillafüreden. Az Óda számomra igazi romantikus krimi. Idesereglik, ami tovatűnt. Keletkezésének rejtélyes körülményei alapján kezdettől fogva misztikum lengte körül. Ki a titokzatos nőalak, és hogyan teremtődhetett meg a lillafüredi tartózkodás rövid ideje alatt a magyar szerelmi költészet egyik legkomplexebb szövegműve? József Attila képes arra, hogy a szerelmet egyszerre láttassa a világot mozgató teremtő erőnek és az én legintimebb, legtitokzatosabb szerelmi szférájának. Mi a titka? Létezhet-e nyomozás, amely felfejti a kozmikus és a személyes összefonódottságának enigmatikus ódai képletét? – tette fel a költői kérdést Korpa Tamás.
 

Emlékezés a költő szobránál 
 

A választ bizonyosan sokan fogják még erre keresni, amíg csak lesz magyar irodalom és magyar költő utódok, akik József Attilához hasonló óriásoktól tanulhatják a szavakkal írt varázslatot. 

 

– A Szinva patak vízesésénél álló József Attila-szobor és a táj művészi megkomponálása is olyan elvet követ, hogy mi, mindenkori látogatók egyben láthassuk a verset keletkeztető költőt, a vízesést, a Palotaszállót, a kompozíció részét képező bronzborítású párkányt, rajta az Óda roncsolt szövegrészletével. Ez a szellemi és érzéki sokféleség az Óda szétszórása és beíródása ebbe a tájba és az olvasóba, aki a tájban tartózkodik – vallja a költő utód. 

 

A rendezvény végén megkoszorúzták Varga Éva 2005-ben felállított, egész alakos József Attila-szobrát, amely a festői lillafüredi vízesés előterében áll.
 

(A borítóképen: Korpa Tamás ódai felütéssel mondott beszédet ott, ahol József Attila Óda című költeménye született)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában