A roma kultúra világnapja

2022.04.11. 15:00

„A hit és a kultúra összeköt”

Összművészeti kavalkáddal ünnepelték a roma kultúra világnapját Körömben.

ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

A zuhogó eső sem szegte a körömiek kedvét attól, hogy egyenek, igyanak, énekeljenek és táncoljanak, egyszóval ünnepeljenek a roma kultúra világnapján, amelyen megjelent a roma kultúra szinte minden színe és szegmense. 

 

Azt ünneplik ezen a napon világszerte a romák, hogy ennek a népnek olyan ereje van, amely olyan kulturális értékeket teremt, amelyek egységbe forrasztják őket. „Ez a nap egyben az emberszeretet világnapja is, üzenete éppen ezért az egymás iránti szeretet, tisztelet és tolerancia” – mondta az Észak-Magyarországnak Bodolai Miklós alpolgármester az ünnepségen. Az alpolgármester úgy látja, Körömben mindig harmóniában éltek együtt romák és nem romák: iskola-, majd munkatársakként ismerik és becsülik egymást.
 

Inspiráció a felnövekvőknek 
 

Mivel az eső a körmenetet elmosta, a falubeliek autóval érkeztek a Sajóhoz, hogy indiai mintára színes koszorút bocsássanak a vízre. A kompon Ngamba Mungwala Albert SVD esperes mondott áldást, majd a jelenlévők elénekelték a cigány himnuszt, ezután pedig vízre eresztették a színes koszorút, amely a kultúrák – köztük a roma kultúra – méltóságára, szépségére, a sokféleségéből eredő gazdagságra utal. 

 

A plébánián ezt követően megnyitották Ferkovics József festőművész a Romano Teatro által megvásárolt műveit bemutató tárlatot, melyen a művész néhány új alkotása is feltűnt. A festőművész azért tartja fontosnak ezt a napot, mert a romák megmutathatják kulturális értékeiket egyfelől a többségi társadalomnak, másfelől pedig a felnövekvő nemzedéknek, amelyek ezekre büszkék lehetnek, s inspirációt nyerhetnek belőlük. 

A Rom Art Talent fiataljainak és a nívódíjas miskolci színház, a Romano Teatro rendezője és vezetője, Horváth Zsolt lapunknak azt nyilatkozta: céljuk a roma fiatalok istápolása, útkeresésük segítése, valamint a hidak építése a nem romákkal a művészet eszközei révén. 

 

A délutáni programkavalkádon a körömi Szent II. János Pál katolikus Általános Iskola, a körömi Antall József Napközi Otthonos Óvoda növendékei szerepeltek, és fellépett a Kalyi Jag hagyományőrző tánccsoport, a körömi Rom Art Talent, a Romano Teatro Cigányzenekar, a Romano Teatro színtársulat. Mindezeken kívül láthatták a nézők Nádaski Attila Elvis-show-ját is. 

 

Április 8-át fogadta el az ENSZ az 1971-ben szervezett I.  Roma Világkongresszus tiszteletére a roma kultúra világnapjaként. Köröm településen első alkalommal 2017- ben tartották meg a roma kultúra világnapját. Az eseményt a Romano Teatro Kulturális Egyesület és a Verbita JPIC szervezésében rendezik meg.
 

(A borítóképen: A körmenetet csak a Sajónál tudták megtartani az eső miatt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában