A költészet ünnepén

2022.04.08. 19:00

A hagyományokhoz híven ünnepséggel készülnek Miskolcon a költészet napján

József Attila (1905–1937) születésének évfordulója 1964 óta a magyar költészet napja. Miskolcon a hagyományokhoz híven ünnepséggel készülnek

FG

Fotó: AS

Miskolcon – a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár szervezésében – április 11-én, hétfőn délelőtt 11 órakor a lillafüredi Palotaszálló előtti Óda-táblánál kezdődik a városi megemlékezés, majd a résztvevők a vízesésnél megkoszorúzzák József Attila szobrát is.

 

Az 1933-ban tartott első lillafüredi írótalálkozón részt vett József Attila is. Az itteni élmények hatására született meg a magyar és a világirodalom egyik legszebb szerelmes versének tartott Óda. Ennek emlékét sokáig csak táblába vésett versrészlet idézte a Palotaszálló főbejáratával szemben, majd a költő születésének 100. évfordulója tiszteletére elkészült József Attila szobra, Varga Éva szobrászművész alkotása. Azóta hagyományosan az emléktáblánál és a szobornál is elhelyezik koszorúikat a költő és a költészet tisztelői.

 

Vers, zene, köszöntés

 

Az idei ünnepi műsorban részt vesznek a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói és tanárai, verset mond a városi ’56-os szavalóverseny első két helyezettje, Sáry Veronika, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Polgár Sándor Bendegúz, a Földes Ferenc Gimnázium tanulója.

 

Az ünnepi köszöntőt az idén Korpa Tamás költő, kritikus, szerkesztő tartja.

 

A szendrői születésű Korpa Tamás a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban érettségizett, egyetemi tanulmányait a Debreceni Egyetemen, valamint a Bécsi Egyetemen végezte. 2009 és 2015 között a Szkholion szépirodalmi rovatát vezette, 2014-től a SZIFonline.hu főszerkesztőjeként tevékenykedik. 2017. január 1-től a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) társelnöke.

 

Első önálló kötete 2013-ban jelent meg Egy híd térfogatáról címmel a FISZ gondozásában, az Inszomnia című kötete 2016-ban látott napvilágot a Kalligram Kiadónál, és a Kalligram adta ki 2020-ban A lombhullásról egy júliusi tölggyel című kötetet is. Korpa Tamás állandó lakhelye ma már Vámospércs, de nem szakadt el a szülőhelyétől.

 

Legutóbbi kötetének ajánlásában olvashatjuk: „a Szádelői-völgy valamennyi fáját ismeri, emlékezetből és képzeletből. De nemcsak őket hallgatja ki, hanem a Szlovák-karszt elhagyott katonai bunkerét, egy jégbarlangot vagy éppen a Blatnica-patakot is. Meghatározó kérdése ezúttal is az, hol gyökeredzik a nyelv…”

 

Hagyomány már, hogy a költészet napjára megjelenik a Magyar Napló Kiadó gondozásában Az év versei antológia. Az idei kötetben olvasható versek a szerzők előadásában a Versmaratonon is elhangzanak 2022. április 11-én a budapesti Egyszülős Központban. Zsille Gábor szerkesztőtől megtudtuk, hogy az idén 86 magyar költő versei szerepelnek a kötetben, a legidősebb a 91 éves Czigány György, a legfiatalabb pedig a 20 éves Lázár Kinga. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő, vagy valamiképpen ide kötődő költők közül Finta Éva, Fecske Csaba, Serfőző Simon és Korpa Tamás versei is megjelentek Az év versei 2022 című antológiában.

 

(A borítóképen: A nagy magyar költő, József Attila lillafüredi szobránál is megemlékeznek a költészet napjáról. Fotó: MW)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában