Könyvbemutató

2022.03.26. 13:00

Ebéd Török Ádámmal

Völgyi Béla Tibor írása is megjelent a Mindenki! – Koncertek, történetek a beat és a rock aranykorából című kötetben.

HM

Unikális könyvbemutatón vett részt a napokban Völgyi Béla Tibor (Bécó) Budapesten, a könyv a Volt egyszer egy beatkorszak című blog szerzői, olvasói, főhősei közreműködésével született meg. A szerzők között ott van a miskolci zenész, újságíró is. 

 

– A blogon még a pandémia elején hirdettek meg egy pályázatot, amiben novellaszerű anyagokat vártak, olyanokat, amelyek a magyar rock, beat őskorára emlékeznek vissza. Én magam is kedvet kaptam az emlékezéshez, és írtam egy hosszabb történetet – mesélte lapunknak Bécó, akitől egyébként sem áll távol az írás, hiszen újságíróként is jegyzett a neve
 

Válogatott történetek 
 

Mint kiderült, olyan sok és érdekes írás született, hogy a szervezők úgy döntöttek, könyvben adnak ki egy válogatást belőlük. A kötetet Vass Norbert állította össze, és a Mindenki! – Koncertek, történetek a beat és a rock aranykorából címet viseli. 

 

A harmincöt szerző művei mellett több olyan interjú is olvasható, amely azokkal a zenészekkel készült, akiket megemlítettek a történetek. Így még megszólalhatott benne a nemrég elhunyt Balázs Fecó, Benkő László, Kóbor János, de szerepelnek benne a nagy legendák is, mint például Bródy János, Nagy Feró, Pataky Attila, Schuster Lóránt, vagy épp Karácsony János és Török Ádám. 

 

Az utóbbi két zenész részt is vett az említett könyvbemutatón. 

 

– Nagyon jó hangulatú beszélgetés kerekedett ki – mesélte Bécó. – Úgy volt, hogy a vendégek zenélnek is, de nem lehetett őket rávenni, ennek ellenére folyamatosan ment a sztorizás. 

 

Azt is el kell mondani, hogy a rendezvény előtt Török Ádám és Bécó együtt ebédeltek. A miskolci zenész ugyanis a Mini Art-űr zenekar énekese-fuvolása is, az együttes Mini-számokat játszik, a Mininek pedig, köztudott, Török Ádám a frontembere.
 

Megváltozott az élete 
 

– Többször hallott már bennünket játszani. A legnagyobb örömöm, hogy most is azt mondta, imádja a feldolgozásainkat, és neki megtiszteltetés, hogy az ő számait játsszuk. 

 

Kérdeztük Bécótól, miről írt a blognak, mi jelent meg tollából a kötetben. 

 

– Az 1973-as diósgyőri rockfesztiválról írtam – válaszolta, és megjegyezte, az övé lett a leghosszabb írás a könyvben. A mára már legendássá lett koncert nagy hatással volt rá. 

 

– Ott változott meg az életem – mondta. – Három banda fogott meg, a Teátrum, a Mini és a Syrius. Hallgattam őket, és közben azt mondtam magamban, nekem is ezt kell csinálni. Vettem egy fuvolát, és a zenéért élek azóta is.
 

Vendégségben, június 4-én 
 

Völgyi Béla Tibor azóta számtalan zenekarban játszott, és játszik a mai napig. Jelenleg a Mini Art-űrrel koncerteznek, igaz, a járvány eléggé megtépázta a fellépési lehetőségeket, de bízik benne, hogy hamarosan újra rendszeresen színpadra tudnak lépni. 

 

Már több sikeres koncertet adtak a miskolci Cornerben, és az is biztos, hogy június 4-én Török Ádám lesz a vendégük: néhány számban közre is működik – árulta el az Északnak Bécó.
 

(A borítóképen: Völgyi Béla Tibor és Török Ádám)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában