Miskolci Szimfonikus Zenekar

2022.03.21. 13:00

Az éjszaka szimfóniája

Cser Ádám VI. szimfóniáját felkérésre írta, a Művészetek Házában hétfő este hallható.

HE

Forrás: Kozma István

Fotó: Kozma István

A Szimfonikus bérlet hetedik hangversenyére várja a közönséget hétfő este a Miskolci Szimfonikus Zenekar. A helyszín a Művészetek Háza, az időpont este 7 óra. 

 

A együttes Grieg I. és II. Peer Gynt szvitjét tűzi műsorra, valamint Cser Ádám VI. szimfóniáját, melynek a jelenlegi formájában most lesz az ősbemutatója. 

 

A zeneszerzőt sokan ismerik, hiszen a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója. A mai esten ő vezényli a Miskolci Szimfonikus Zenekart. 

 

A VI. szimfóniáról elmondta, azt a zenekar felkérésére írta. A kérést 2020-ban kapta, és azóta a világ óriási változásokon ment keresztül. De nemcsak a világ eseményei lettek sötétek, hanem Cser Ádám saját életében is történt szomorú esemény, tavaly elveszítette az édesapját. Mindezek befolyásolták a mű alakulását. 

 

Küzdelmek 

 

– A szimfónia háromtételes, melynek utolsó tétele összetett és nagy formátumú, édesapám betegségéről és küzdelméről szól – világított rá Cser Ádám. – Az első két tétel formailag egyszerűbb, a világnak azon történései dominálnak bennük, melyek nagy hatást gyakoroltak rám. Emiatt a hangvételük drámai. Kicsit szeretném felrázni az embereket, hogy érezzék át, a világ tragikus eseményeire lehet komolyan és komoly hangon reagálni. A második tételben többször előbukkan egy Bach-korálelőjáték, amelyet minden alkalommal megszakít két akkord. Ez szimbolizálja az elképedtséget, a rémületet. Azt, hogy megszakadt egy folyamat, és megdöbbenünk, hogy hol és hová tart ma a világ. Amikor Ukrajnában kitört a háború, a második tételt teljesen megváltoztattam. A szimfónia ezen része tehát teljes egészében a szomszédunkban folyó eseményekre reagál. Elképesztő! Hogyan létezhet ilyesmi!? – tette föl a kérdést a zeneszerző karmester. 

 

Elmondta azt is, a szimfónia mindhárom tételének ajánlott egy-egy címet. Az első az Este, a második az Éjjeli imádság, a harmadik pedig az Éjfél. Szándékosan választotta az éjszakai világot. 

 

– A mű harmadik tételét már felvettük stúdióban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, és többször elhangzott a rádióban. Azonban a szimfónia ebben a formában most csendül föl először – jelezte Cser Ádám.

 

(A borítóképen: Cser Ádám – maga vezényli a saját művét előadó zenekart)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában