Miskolci Szimfonikus Zenekar

2022.02.07. 11:00

Haydn, Mozart és Brahms egy koncerten

Egy szimfónia, egy fuvo­laverseny és egy szere­nád csendül fel a hétfői hangversenyen.

ÉM

Forrás: Kozma István

A Szimfonikus bérlet ötödik előadására várja a közönséget a Miskolci Szimfonikus Zenekar február 7-én este 7 órakor. A Művészetek Házában rendezett koncerten Haydn G-dúr („Üstdobütés”) szimfóniája, Mozart G-dúr fuvolaversenye és Brahms A-dúr szerenádja csendül fel. A szólista Siklósi Tamás fuvolaművész, vezényel Szabó Sipos Máté. 

 

A karmester és a szólista 

 

A karmester zenei tanulmányait zongoristaként kezdte. 1990-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán először karvezetői, ének- és zeneelmélet-tanári diplomát szerzett, majd 1995-ben kitüntetéses diplomát szerzett Lukács Ervin karmesterképző osztályában is. 1994–1996 között a Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar asszisztens karmestere. 1989–2000 között a Nemzeti Énekkar szólamvezetője volt. 1996 óta az Egri Szimfonikus Zenekar vezető karmestere. 1998–2000 között a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának asszisztens karmestere. 1994–2005 és 2015–2016 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karvezetéstanára. 2000–2003 között a Debreceni Kodály Kórus vezető karnagya és művészeti vezetője. 2000-től a debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny művészeti bizottságának tagja. 2003–2014 között a Magyar Állami Operaház karigazgatója és karmestere. 2016-tól a Kodály Kórus Debrecen vezető karnagya és a debreceni Csokonai Színház operatagozatának vezetője. 

 

Siklósi Tamás a Miskolci Szimfonikus Zenekar szólamvezető fuvolaművésze. 1984 óta a társulat tagja. A zenekari feladatok mellett számtalanszor vállalt szólistaszerepet. Korábban így vallott pályája kezdetéről: „A miskolci Fazekas-iskola zenetagozatának inspiráló és varázslatos légköre vezetett a zenészszakmához. Apám révén rengeteget jártam színházba, mivel 40 évig ő volt a Miskolci Nemzeti Színház művészeti főtitkára. A zenekarban a fuvolista játéka varázsolt el. Tízéves koromban kijelentettem: ha nagy leszek, annak a bácsinak a helyén szeretnék fuvolázni. (Az a bácsi Salamon Ferenc volt.) És ezt a programot lépésről lépésre végre is hajtottam, egy kis változtatással. Nem a színházi zenekarban kezdtem dolgozni, hanem a Miskolci Szimfonikus Zenekarban.” 

Siklósi Tamás 2020-ban a társulat szavazatai alapján elnyerte Az Évad Zenésze díjat.

 

(A borítóképen: Siklósi Tamás Az Évad Zenésze díjjal – az elismerést a Miskolci Szimfonikus Zenekar tagjaitól kapta)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában