Könyvajánló

2022.02.09. 07:00

Ahány mesemondó, annyiféle sárkány

A Cigánd Városi Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2021 telén a roma legendák sárkányait bemutató könyvet jelentetett meg.

ÉM

Forrás: Olvasónktól

A „Sárkányviadal – A sárkány alakja a roma népmesékben és az életükben” című kötet a hazánkban élő cigányság hiedelemvilágából ad ízelítőt, bemutatja a legendás roma sárkányokat és az ellenük küzdő hősöket. A könyvet a cigándi Kántor Mihály Általános Iskola diákjai illusztrálták.

 

Gazdag világ 

 

A magyarországi cigány népi elbeszélések a változatos hagyományoknak megfelelően gazdag sárkányvilágról tanúskodnak. 

 

Megfigyelhető, hogy még egy szűkebb közösségen belül is a mesemondók a maguk sárkányát más-más testalakkal, tulajdonságokkal ruházzák fel. Ez nagymértékben függ a mesemondó életkorától, életútjától, olvasottságától, habitusától, s nem utolsósorban a közönség elvárásától: ki milyen sárkányról szeretne hallani. A legfontosabb, hogy minél félelmetesebb legyen… E lények fantasztikus alakja azt üzeni, hogy a cigány emberek fantáziája végtelen, csakúgy, mint érzéseik, érzelmeik világa. 

„Meséinkben a sárkányok próbák elé állítják a hőst” Dancs-Oláh Attila

Dancs-Oláh Attila, a Cigánd Városi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szerint a magyarországi cigány mesemondók évszázadok óta szőnek meséket a legendás sárkányokról. Az ország minden táján találkozhatunk e különleges teremtményekkel és a velük szembeszálló leányokkal, legényekkel. Meséikben a sárkányok próbák elé állítják a hőst, megküzdésre sarkallják, a fizikai erejét, bátorságát edzik, leleményességre, kreativitásra késztetik. Új látásmódra, új nézőpont kialakítására sarkallják, amikre napjaink fiatalságának égetően nagy szüksége van – tette hozzá az elnök. 

 

Scholtz Róbert, a könyv szerzője bízik abban, hogy a Sárkányviadal maradandó élményt nyújt mindazoknak, akik személyes indíttatásból vagy foglalkozásukból eredően meg akarnak ismerkedni a cigány népi kultúra örökségével.

 

(A borítóképen: A kötet borítója)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában