Könyvbemutató

2022.01.17. 11:00

Versek, történetek születtek a cicákról

ÉM

A korábbi könyveitől eltérő témájú kötettel jelentkezett nemrégiben Szíki Károly. A cicákról szóló, Bonifác herceg és Vilmos császár című könyvét Mezőkövesden, a Városi Könyvtárban mutatták be a közelmúltban. A szerzővel Papp Péter beszélgetett, akinek elmondta, a kötet a két cicáról szóló történeteken kívül különböző fajtájú macskák képeit és a kedvencek nevében róluk írt rövid verseket – összesen harminckét darabot – is tartalmaz

 

Megszerette 
 

Bevallotta, ő nem szerette korábban a macskákat, a felesége akart egyet, így került hozzájuk egy tenyésztőtől a brit kék Vilmos császár. A cica átalakította az egész életüket, megszerette őt, féltően gondoskodik róla és aggódik érte. A másik cica egy menhelyről érkezett hozzájuk, az orvos már lemondott volna róla, annyira tetves volt az állat, de megmentették. Mindenkinek tanácsolja, egyszer az életben fogadjon örökbe egy menhelyi állatot. 

 

Szíki Károly elárulta, sokat írt az emberekről, most a macskáiról szeretett volna, amelyek tanítják, formálják, közel állnak hozzá. A könyvben az ember-állat és ember-ember világ, napi sebzettség is helyet kap. Az előbbi javítható, utóbbi sokszor az állandó harcról szól, s nem lehet kikovácsolni a horpadásokat. 

 

Mint a szerző elmondta, három gyereke, három unokája van, ha kiürül a ház, akkor kell társ, szép és jó dolog, persze nem mindegy, milyen állatról van szó. Szerinte a házi kedvencek visszaadják az embernek azt, hogy ő maga milyen, ezért úgy is kell törődni velük. 

 

A szerző beszélt színészetről, írói munkájáról, illetve karcos véleményéről is. Mint mondta, faluvégen nőtt föl, onnan sikerült kiemelkednie, ennek a generációnak keményebb a hangvétele. Erős a magyarságtudata, ki kell mondania dolgokat. Mint mondta, egykori tanárának köszönheti, hogy színész és író lett, ha ő nincs, lehet, hogy szobafestő lett volna, hiszen családjában mindenki iparos volt. Végül nem jutott el oda, ahová kellett volna, de kéri Istent, hogy visszakerüljön a nagyszínpadra. Az igazi szakmája a színészet, és visszavágyik oda. Emellett szeretné összegyűjteni különböző helyeken megjelent és elmondott írásait, hogy azok ne porladjanak el, legalább a könyvtárban meglegyenek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában