Zempléni Fesztivál

2022.01.12. 16:00

Harminc év jelenlét – belakták Zemplént

A magyar művészeket hozta helyzetbe a régió legjelentősebb kulturális eseménye.

ÉM

Fotó: Aknay Csaba

Sikerült megrendezni a Zempléni Fesztivált – 2021 ezt is megadta. A régió legjelentősebb kulturális eseménye a harminc éve tartó jelenlétét is ünnepelhette augusztusban. Megjegyzendő: 2020-ban sem kellett lemondania róla a közönségnek. A zempléni volt az egyetlen olyan fesztivál az országban akkor, amelyet a pandémia ellenére szokásos, szinte korlátozások nélküli körülmények között lehetett megrendezni.

 

40 helyszín, 70 program

 

Még a 2021-es fesztivál szervezése közben nyilatkozott az Észak-Magyarországnak Turjányi Miklós fesztiváligazgató, aki a programról ezt mondta: „elsősorban a magyar művészeket szeretnénk a megújuló lehetőségekkel helyzetbe hozni.” A várható minőséget firtató kérdésünkre pedig ezt mondta: „A Zempléni Fesztivál, mint köztudott, hagyományosan értelmezett zenei ünnep, melyben a komolyzene, a dzsessz és néhány társművészet: irodalom, tánc, képzőművészet legkiemelkedőbb reprezentánsai lépnek fel. Ez már magában garantálja a minőséget. Az ezen a színvonalon dolgozó együttesek, művészek a (pandémia miatti) kényszerű szünetet feltöltődésre, gyakorlásra használták fel, így minőségbeli visszaesésről az ő esetükben semmiképpen nem beszélhetünk.”

 

Az események igazolták a fesztiváligazgató szavait – valóban magas színvonalon teljesített a Zempléni Fesztivál.

 

Érdemes mindenekelőtt két olyan programot megemlítenünk a 2021-es kínálatból, amelyhez az ösztönzést Kesselyák Gergely, a Bartók Plusz fesztiváligazgatója adta. De mert Miskolcon sem 2020-ban, sem 2021-ben nem rendeztek már operafesztivált, a Zempléni Fesztivál fogadta be Bartók Béla két színpadi művének jazzfeldolgozását. Sárik Péter A kékszakállú herceg vára című operát dolgozta át, Káel Norbert A fából faragott királyfi tételeire reflektált. Felejthetetlen este volt.

 

A 2021-es Zempléni Fesztivál mérlege: negyven helyszín, hetven program, mintegy tizenötezer néző. Turjányi Miklós szerint mindez jó alapokat ad a folytatáshoz is. Egy sajtótájékoztatón azt is kiemelte: a táj szépsége, az értékes épített örökségek és a vendéglátók kedvessége mellett komoly jövő előtt áll Tokaj-Hegyalja és Zemplén az oda tervezett fejlesztések miatt is.

 

(A borítóképen: A kékszakállú herceg vára jazzfeldolgozását, Sárik Péter alkotását Sárospatakon, A Művelődés Házában mutatták be. A képen az előadók, köztük Miksch Adrienn és Cser Krisztián operaénekesek, a Sárik Péter Trió, a Budafoki Dohnányi Zenekar vonóskara és Hollerung Gábor karmester)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában