Szent Vince napja

2022.01.22. 17:00

Ha csurog a Vincze, Telik itze, pincze

Január 22-én ünnepeljük Szent Vince napját, ami az első szőlészethez-borászathoz kapcsolódó jeles nap az évben.

Balogh Csilla

Fotó: Bujdos Tibor

A szőlő műveléséhez egy sor mágikus hiedelem kapcsolódik.

 

Legyőzi a tél sötét hatalmát 

 

A Vince-napi szokások a középkorban terjedtek el hazánkban, azóta őrizzük az ehhez kapcsolódó hagyományokat. 

 

A szőlészek-borászok védőszentjéről, Szent Vincéről úgy tartják, hogy legyőzi a tél sötét hatalmait, és előkészíti a lassan közeledő tavasz útját. Ezért ezen a napon az időjárásból jósolják meg az őszi termés minőségét. 

 

A borhoz való kötődését nevének hangzásából eredeztetik: Vincent – vinum (jelentése: bor). 

 

Vince napján a szőlőtermelők tehát árgus szemekkel figyelték az időjárást. Ha a szent ünnepén csapadékos, esetleg szép és napos az idő, vagy olvad és megcsordul az eresz, akkor a bortermés megfelelő lesz, ellenkező esetben rossz bortermésre következtettek. Egy 1799-ben kiadott kalendárium szerint: „Ha Szent Vintze napja fénylik, azt mondják a boros gazdák, hogy megtelik a pintze, és sok jó bort várhatni.” Siklóson egy évszázaddal később már így jegyezték fel a mondást: ha csurog a Vincze, telik itcze, pincze. Vagyis: ha Szent Vincze napján esik, bő szüret lesz. 

 

A Vince-napi szokások közül az egyik legelterjedtebb az úgynevezett „vinceveszsző”, amelynek állapotából megjósolható az őszi termés minősége. A néphagyomány szerint január 22-én vesszőket kell metszeni a szőlőből, majd vízbe állítva várni, hogy kihajtsanak. A szőlővesszőkön található rügyek mennyiségéből lehet következtetni arra, hogy bőséges lesz-e a termés. 

 

Vince-napi szőlő- és borszentelést tartanak tokaji borászokkal és az Európai Borlovagrend tagjaival Tokajban ma délelőtt 10 órától. A program szőlőszenteléssel kezdődik a történelmi egyházak részvételével a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtokon. A Szerelmi pincesoron borszentelést tartanak, és egész nap nyitott pincékkel várják a látogatókat. A hagyományok szerint ugyanis a jó termést azzal is elő lehet segíteni, ha Vince neve napján sok bort iszunk, ami szintén növelheti a termés mennyiségét.

 

(A borítóképen: A vesszőszentelés máig élő hagyomány. Képünk Miskolcon készült, a szertartást Mikolai Vince atya végzi)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában