Kettős évforduló

2022.01.23. 19:00

Fél évszázad plusz könyvtártörténelem

Alapításának 70., mai könyvtárépülete átadásának 50. évfordulóját ünnepli idén a megyei könyvtár.

ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Kettős évfordulót ünnepel 2022-ben a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár: a jogelődjének tekinthető megyei könyvtár alapításának 70. évfordulóját, valamint a mai intézmény Görgey utcai épületének 50 évvel ezelőtti átadását. Erre emlékezve 50 év, 50 kép címmel fotókiállítás nyílt a központi könyvtár első emeletén. 

 

A tárlat a jubileumi év nyitánya, amelyben a városi közgyűjteményeknek és könyvtáraknak a közösség életében betöltött szerepét szeretnék hangsúlyosan megjeleníteni – fogalmazott az eseményen Varga Gábor, az intézmény igazgatója. Az év közben a gyermekekre fókuszáló események, programok és pályázatok mellett kiemelte az ünnepi könyvhetet, amely azért külön nevezetes idén, mert 1972-ben az akkori országos könyvünnep napján adták át az olvasóknak a Népkertben álló mai könyvtárépületet. Az intézmény jogelődje, az 1952 októberében alapított megyei könyvtár annak idején az Erzsébet téren az iparkamara, a jelenlegi Miskolci Akadémiai Bizottság épületében kapott helyet. Az alapítás 70. évfordulóját digitális megújulással, új honlappal szeretnék ünnepelni – mondta az igazgató. 

 

A város szellemi életének alakításában jelentős feladatot ellátó intézmény kapcsán a népkerti könyvtárépület átadásának évéhez kötődő emlékeiről beszélt köszöntőjében Miskolc alpolgármestere, Varga Andrea. A kultúrtörténeti jelentőségű évfordulót említve a városlakók nevében köszönte meg a közművelődésben is szerepet vállaló könyvtárosok munkáját.

 

Érzékletes példákkal 

 

A magyarországi könyvtártörténet évszázadainak jellemző pillanatait érzékletes példákkal mutatta be a tárlatot megnyitó Fehér Miklós, a Könyvtári Intézet igazgatója. Az 1802-ben alapított nemzeti könyvtárra utalva kiemelte: küldetésük lényege változatlanul a műveltség és az élethosszig tartó tanulás szolgálata, a gyermekek olvasó felnőtté nevelése. E célok jegyében 122 ezer rendezvényt tartottak országszerte a Covid-járványt megelőző évben, közülük 10 ezer Borsod-Abaúj-Zemplénben valósult meg.

 Az elmúlt évtizedekben a könyvtárakkal szemben támasztott igények között megfogalmazódott, hogy közösségi térként is működjenek. Ezt a funkciót a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár korát megelőzve be tudta tölteni, mert ez volt az első olyan könyvtárépület az országban, amely kimondottan a könyvtár közgyűjteményi céljai szerint készült. Megálmodója, Dézsi János építész ezzel a munkájával érdemelte ki az Ybl-díjat – emlékeztetett. Az 50 év 50 könyvtári évét bemutató tárlatra utalva pedig hangsúlyozta, hogy a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár a könyvtárszakma és a hazai könyvtári hálózat megbecsült intézménye, a kulturális és intézményi örökség elhivatott őrzője. 

 

A magyar kultúra napjához igazított rendezvény zárásaként a megyei könyvtári hálózat fél évszázados múltjáról szóló egykori beszámolókból, szakmai visszaemlékezésekből olvastak fel jellemző fejezeteket a könyvtár fiatal munkatársai.

 

(A borítóképen: A könyvtár múltjának méltatói: Varga Andrea, Varga Gábor és Fehér Miklós)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában