Kettős évforduló

2022.01.21. 13:34

Fél évszázad plusz könyvtártörténelem

Kettős évfordulót ünnepel idén a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár: a jogelődjének tekinthető megyei könyvtár alapításának 70. évfordulóját (amely annak idején az Erzsébet téren az iparkamara – a jelenlegi Miskolci Akadémiai Bizottság – épületében kapott helyet), valamint a mai intézmény Görgey utcai épületének 50 évvel ezelőtti átadását. Erre emlékezve 50 év, 50 kép címmel fotókiállítás nyílt a központi könyvtár első emeletén.

Fotó: Bujdos Tibor

Az eseményen Varga Gábor, az intézmény igazgatója a jubileumi év eseményeiről, köztük az ünnepi könyvhét előkészületeiről szólt, amely azért is különösen nevezetes idén, mert 1972-ben az országos könyvünnep napján adták át az olvasóknak a Népkertben álló könyvtárépületet.

Az átadás évéhez kötődő emlékeiről beszélt köszöntőjében a város szellemi életének alakításában jelentős feladatot ellátó könyvtár kapcsán Miskolc alpolgármestere, Varga Andrea, aki a városlakók nevében köszönte meg a közművelődésben is szerepet vállaló könyvtárosok munkáját.

 

A magyarországi könyvtártörténetet érzékletes példákkal mutatta be a tárlatot megnyitó Fehér Miklós, a Könyvtári Intézet igazgatója, aki az 1802-ben alapított Nemzeti Könyvtárra utalva kiemelte: küldetésük lényege változatlanul a műveltség és az élethosszig tartó tanulás szolgálata, a gyermekek olvasó felnőtté nevelése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában