Ezt írtuk 2002-ben

2022.01.26. 07:30

Balassit idézte a világsajtó

Mint halnak a víz, olyan a kultúra embereinek a kultúra.

ÉM

dr. Kabdebó Lóránt irodalomtörténész

Fotó: Kozma István

Mit jelent önnek a magyar kultúra? A miskolci kulturális élet ismert szereplőit kérdezte erről az Észak-Magyarország, a magyar kultúra napja alkalmából. A válaszokat 2002. január 23-i számában adta közre a lap. 

 

Mi most a Szabó Lőrinc munkásságát kutató dr. Kabdebó Lóránt professzor gondolatait emeljük át ide az akkori számból. 

 

„Mint az ember a levegő nélkül: ha nem lenne, én sem lennék. Ha ezen a területen valamilyen torzítás születik, az olyan, mint a levegőben a szennyezés, megbetegszünk tőle.” 

 

Az irodalomtörténész szerint változó az egyes korszakok kultúrája. A könyvtermés ma például óriási, csak kérdés, hogy milyen célt szolgál... Ha például olyat, mint a cikk megjelenése idején angolul is közreadott Márai-kötet, az külön öröm: „Ez kivételes alkalom azért is, mert a kultúra összehozta a politikát, a megjelenés alkalmat adott két miniszterelnök találkozására. S hogy ez nem mindennapi szerencse? »Sors bona, nihil aliud« (jó szerencse, semmi más), ez volt Zrínyi jelmondata. Sok zeneszerzőt, költőt fedezett fel, ismertetett meg a világgal a szerencse. Hogy magyar példát említsek: négy évvel ezelőtt a római hungarológiai kongresszuson fogadta a pápa a résztvevőket, s először hangzott el hivatalos pápai szövegben Balassi Bálint neve, így a pápával együtt Balassit is idézte a nemzetközi sajtó” – mondta a professzor.

(A borítóképen: Kabdebó Lóránt miskolci díszpolgári címének átvételekor)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Elhunyt Kabdebó Lóránt, Miskolc város díszpolgára

Elment a professor emeritus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában