Bábmesék

2021.12.19. 18:00

Történetek a könyvtárból

Bábmesék készülnek magyar és szlovák együttműködésben.

ÉM

Fotó: Kozma István

Különleges vállalkozás van beérőben: a helyi értékekkel hívják fel a figyelmet a határ menti területekre a magyar és szlovák alkotók.
 

 

Könyvmolylány, Könyvmolyfiú 
 

 

Bábok határok nélkül című projektjével nyert pályázati támogatást a Kassai Bábszínház az Interreg V–A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjától – tudtuk meg Orbán Dénestől, a társpályázó Miskolci Kortárs Művészeti Alapítvány képviselőjétől. Az együttműködésben részes a Smart Art szlovákiai civil egyesület. 

 

A kezdeményezés célja, hogy sajátos eszközökkel hozzájáruljon a magyar– szlovák határ menti területek népszerűsítéséhez, kapcsolatot létesítsen mindkét ország művészei között, növelje a régió vonzerejét és rövid mesefilmek révén szólítsa meg a potenciális látogatókat, mutasson be érdekes helyszíneket. 

 

Tíz televíziós bábmese van születőben: a Könyvmolyfiú és Könyvmolylány – Történetek a könyvtárból öt Kassa környéki és öt észak-magyarországi területhez fűződő témát dolgoz fel. Formáját tekintve mesék – klasszikus esti mesék – vannak születőben. A nagyszalánci kastély, két falu: Eszkáros és Kecső, valamint a Debrőd melletti László király forrása és a Szilicei-fennsík képviseli a szlovákiai oldalt. Észak-Magyarországról a következő, legendákkal és mondákkal összefüggő települések bemutatását javasolták: Karcsa, Sárospatak, Regéc vára, a Hámori-tó és Boldogkő vára. 

 

A tervek szerint a napokban véget érő forgatás főként a Kassai Bábszínház helyiségeiben zajlik. A sorozatban a helyi bábszínház társulatának több tagja is közreműködik. A Könyvmolyfiúnak és a Könyvmolylánynak Ivan Sogel és Erika Orgován Molnárová kölcsönzi a hangját, a magyar szinkron elkészítésében Lehőcz Zsuzsa, Takács Dániel és Valcz Péter vesz részt. 

 

A sorozat rendezője egyébként Ján Sabol. 

 

Orbán Dénestől úgy tudjuk: a bábfilmeket a kassai televízióban és a Zemplén TV-ben szeretnék bemutatni, és további csatornákon próbálják majd eljuttatni a közönséghez.
 

(A borítóképen: A Hámori-tó is szerepel majd a szlovák–magyar bábsorozatban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában