Centenárium

2021.11.05. 19:51

Cziffra 100 – koncerten avatták fel a Zenepalota új hangversenyzongoráját

Fotó: Bujdos Tibor

A száz éve született világhírű zongoraművész, Cziffra György emlékére hangversenyt rendeztek a miskolci Zenepalotában. A koncert műsorába a művész egykori repertoárjának darabjaiból válogattak előadásukban Miskolci Egyetem Zeneművészeti Karának oktatói, jelenlegi és volt hallgatói.

Az esten avatták fel azt a 42 millió forint értékű Steinway hangversenyzongorát, amely egyetemi összefogás eredményeként került a Zenepalotába Horváth Zita rektor (akkor még mint felsőoktatásért felelős államtitkár), Palotás Árpád, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar dékánja és Siménfalvi Zoltán , a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánjának támogatásával. A pártfogók a hangversenyen a „Zenepalotáért emlékérmet” vehették át. Az új hangszer az intézmény korábbi, 50 éves hangversenyzongoráját váltotta fel és nem csak az oktatást szolgálja, hanem a város koncertéletét is.

Cziffra György életútjának sajátos állomása kötődik Miskolchoz: egy sikertelen disszidálási kísérlet következményeként 1950-ben kényszermunkára ítélték és az akkoriban épülő Rákosi Mátyás Nehézipari Műszaki Egyetem – a mai Miskolci Egyetem – építkezésére száműzték, ahol mint kőfaragó dolgozott 1953-ban történt szabadulásáig.

https://boon.hu/video/cziffra-100-emlekkoncert-a-zenepalotaban/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában