pódiumműsor

2021.11.08. 09:00

Ceruzarajz a szülőföldről

Magyar költők vallomásaiból készült a pódiumműsor.

Filip Gabriella

20191114 Miskolc Ady emlékest Ifjú szívekben élek – In memoriam Ady Endre címmel tartott irodalmi estet Jónás Zoltán (képen) a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban, az Ady-emlékév alkalmából. Hegedűn Petró Balázs működött közre. Fotó: Ádám János ÁJ Észak Magyarország

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Bemutatja magyar írók, költők szülőföldről és az édes anyanyelvről megfogalmazott vallomásaiból összeállított pódiumműsorát Jónás Zoltán 2021. november 9-én, kedden délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.).

A bástyák ledőlnek

Eredetileg a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából állította össze a Ceruzarajz a szülőföldről című műsorát Jónás Zoltán versmondó, de a tavalyi előadásokat halasztani kellett. Persze a téma a centenáriumtól függetlenül bármikor figyelmet érdemel.

Egyébként a műsorban nem is hangzik el a Trianon szó, „csak” a szülőföldről, az anyanyelvről szóló vallomások szerepelnek a műsorban, mégis minden irodalmi mű utal a szomorú történelmi eseményre. Erről szól a mottóul választott Márai Sándor-idézet is. „A nemzet életében vannak pillanatok, mikor a bástyák ledőlnek s a katonák kezéből kiesik a kard, s az írók építenek a lélek anyagából menedéket a nemzeti öntudat számára.”

Kovács András Ferenc Szenczi Molnár Albert emlékére írt Psalmus Transsylvanicus versével kezdődik a műsor, majd Reményik Sándor Ahogy lehet című művével fejeződik be, közben elhangzanak – többek között – Székely János, Kányádi Sándor, Egyed Emese, Tamás Tímea, Tóth István, Molnos Lajos, Magyari Lajos, Szepesi Attila, Szemlér Ferenc, Király László művei.

A szerzők többsége erdélyi születésű vagy valamiképpen kötődik ahhoz a vidékhez. De bekerült a műsorba a nagybarcai születésű Tollas Tibor Széki tánc az Alpesekben című ódája, amelyben már az emigrációba kényszerültek szavak nélkül, szenvedélyes tánccal fejezik ki ragaszkodásukat őseikhez, hagyományaikhoz, magyarságukhoz.

(A borítóképen: Jónás Zoltán műsorát november 9-én nézhetik meg az érdeklődők a megyei könyvtárban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában