Kiállításmegnyitó

2021.10.11. 19:30

Kiállítás nyílt az eltűnő vidéki futballkultúráról

A tárlathoz kötődve a jövőben különböző beszélgetős alkalmakat is szerveznek majd.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Egy eltűnő futballvilág képeit, relikviáit, a vidéki futballpályák, fociélet semmivel össze nem hasonlítható hangulatát mutatja be a Hátsó füves című kiállítás, amely a napokban nyílt meg a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban.

Különleges világ

A tárlat ötletét a Nemzeti Sportban néhány éve megjelent fotó- és cikksorozat adta. Csillag Péter, a lap főmunkatársa és több fotóriporter hónapokon keresztül járták az országot, és képeken örökítették meg a vidéki futball különleges világát. A közel százötven helyszínt érintő gyűjtés egyedülálló válogatás a tíz alkotó lenyűgöző, mégis emberközeli fotóiból, amelyek a falusi labdarúgás kiveszőben lévő, gyökeresen átalakuló világának talán utolsó pillanatfelvételei, szociokulturális lenyomatai. Ezek a fotók tekinthetők meg a múzeumban, kiegészülve a zempléni futballkultúra sajátos „leleteivel”. Egyebek mellett ütött-kopott vendég kispad és szotyihéjban fürdő kispad adják meg a hangulatát a kistelepülési focikultúra pillanatait megörökítő és közvetítő képeknek. Sokak számára idézhet fel személyes élményeket a különleges tárlat – közölte Ringer István, a múzeum igazgatója. Hozzátette: Csillag Péterrel korábban az Ady stoplisban című könyvének bemutatója kapcsán kerültek kapcsolatba, amelyet a szerző Sátoraljaújhelyen, a múzeumban is bemutatott. Ezután merült fel az, hogy a cikksorozat alapján készült és Budapesten már bemutatott kiállítást a zempléni városba is elhozzák. Az igazgató egyben bejelentette: a tárlathoz kötődve a jövőben Harmadik Félidő Presszó címmel különböző beszélgetős alkalmakat is szerveznek majd a múzeumban.

Elmaradhatatlan szurkolói kelléke a meccsnek a szotyi
Fotó: Bódisz Attila

Dankó Dénes, a város alpolgármestere kiemelte: a múzeum gyakran kísérletezik a hagyományostól eltérő tartalmú kiállításokkal, de mindig jól sikerülnek ezek a próbálkozások. Mint hozzáfűzte, biztos benne, hogy ez is elnyeri majd a látogatók tetszését.

A különleges kiállítást Pisont István korábbi válogatott labdarúgó nyitotta meg, akinek pályafutása Gádorosról, egy „hátsó füves” pályáról indult el, és ma is foglalkozik nehéz sorsú, tehetséges fiatalok támogatásával.

Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője videóüzenetben ajánlotta a megjelentek figyelmébe a különleges tárlatot, Ballai Attila, a Mediaworks Zrt. sportfőigazgatója pedig úgy fogalmazott: Budapesten is remekül mutatott a kiállítás, de az újhelyi egészen döbbenetesre sikeredett.

(A borítóképen: A fotók kiegészülnek a zempléni futballkultúra sajátos „leleteivel”)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában