előadás

2021.09.14. 18:30

Mentés Mácsként Miskolcon

A Felvidék krónikására, Mács Józsefre emlékeznek a megyei könyvtárban – az író idén lett volna 90 éves.

Forrás: Olvasónk

Fotó: Picasa

Előadással emlékeznek Mács Józsefre Miskolcon – a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban – a Görgey utca 11. szám alatt, szeptember 15-én, szerdán délután fél 5-kor Mihályi Molnár László tanár, költő, publicista idézi az 1931-ben született író, költő alakját a Mentés Mácsként című rendezvényen.

Mács József, a Felvidék krónikása, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának volt tagja, a gömöri Bátkában született 11 évvel Trianon után, és már gyermekkora is hányatott volt, mert ekkor érte meg a visszacsatolást, majd a felszabadulásnak hirdetett szovjet megszállást, a magyar iskolák bezárását, a magyarok jogfosztását, deportálását, kisemmizését, lakosságcserét, reszlovakizációt, majd a kommunista hatalomátvételt. Alkotó évei alatt többször került szembe az állampárti rendszerrel, például 1956-os és 1968-as kiállása miatt. Sújtották állásvesztéssel, szilenciummal. Sorsa rávetült lányai sorsára is, akik nem kaptak ajánlást az egyetemi jelentkezéshez.

Regényeinek jelentős része Gömörben játszódik a magyarok szempontjából legválságosabb időszakokban.

Mács József, a Madách Imre-díjas, a Szlovák Köztársaság Kormányának ezüst plakettje, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje tulajdonosa 2017-ben hunyt el.

(A borítóképen: Mács József)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában