kötetbemutató

2021.09.14. 14:30

Hőst teremtő megélt tapasztalat

Nomád Földi László két új könyvvel lépett olvasói elé.

20210908 Miskolc Nomád Földi László dupla könyvbemutatója fotó: Bujdos Tibor Észak-Magyarország

Fotó: Bujdos Tibor

Dupla kötetbemutatót tartottak a könyvhét alkalmából a miskolci József Attila Könyvtárban a napokban: Nomád Földi László Eleven Hold című regénye (Kalligram, 2020) és kisprózáinak A Nagy Medve csillagképe nyomán címmel közreadott, akár regényként is olvasható gyűjteménye (Well-Press, 2021) szolgáltatta a témát a közönségtalálkozóhoz.

A beszélgetésben Bujdos Attila újságíró felidézte: a szerző, Földi László egykor színész volt. Miskolcon például 1992 és 2004 között olyan fontos szerepekben láthatta őt a közönség, mint Az ember tragédiája Lucifere, és játszotta Popriscsint is az Egy őrült naplójában. Vadászként is ismert, itt szerzett élményeit több kötetben osztotta meg az olvasóival. Egy ideje mind a színészettel, mind a vadászattal felhagyott, hogy munkássága az irodalomban teljesedhessen ki. Az írói nevében a Nomád megjelölést az is indokolhatja, hogy – mint arra kiadója felhívja a figyelmet – soha nem volt otthona. Írásai valódi emberi mélységekig vezetnek – a drámáig. A megélt tapasztalatok is hitelesítik az elbeszélést, bár kérdés kapcsán az író arról is beszélt, hogy ugyan az Eleven Hold hősének és neki vannak közös vonásaik az életútjaikban, de számos különbség teszi önálló és öntörvényű, általa teremtett irodalmi alakká Kaló Andort. Általánosságban viszont mégis számít a tapasztalat: az alkotó helyzetének sajátossága, hogy nála jobban nem ismerik a kortárs irodalomban az általa átélt helyzeteket.

Szó esett róla, hogy szívesen alkalmazza a szembesítést – mind a regénye, mind a kisprózagyűjtemény része, hogy szót ad az elbeszélőn kívül egy másik szereplőnek, így más hang is árnyalhatja mindazt, amit addig megtudtunk valakiről, valamiről.

Hogy mit tartogat még az írói pálya, arról kiderült: színművét várhatóan a következő szezonban mutatja be a budapesti Katona József Színház. Két további könyve van nagyobbrészt készen. Készül a színészregénye – a témának egyszer már nekifutott, de azt a változatot akkor elvetette.

(A borítóképen: Nomád Földi László a miskolci közönségtalálkozón – készülnek az újabb kötetek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában