Három irány: képek, zene és írás

2021.09.08. 15:00

A művész, aki végtelenbe kifutó mintázattal dolgozik

Szeptember huszadikáig látható Miskolcon Szeszák Ádám „Virágnyelv” című önálló kiállítása, a Fimi és a MissionArt Galéria szervezésében.

Bacsó István

20210827 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Virágnyelv című kiállítás nyílt meg a MissionArt Galériában. képen: Szeszák Ádám képzőművész

Fotó: Ádám János

„Képzőművész vagyok. Három fő művészeti ágban hajtom csokraimat. Képek, zene és írás terén igyekszem kibontakoztatni a bennem élő teljesség ez idáig felfedezetlen, s mára bejárt tájait” – vallja magáról Szeszák Ádám. Mint elmondta, a három irány, amelyeken elindult, nem az útkeresés bizonytalanságát jelentik. Ez nem arról szól, hogy kiderüljön, melyiken érdemesebb továbbmenni, hanem tudatosan alkot mindhárom műfajban. Művészi sokoldalúság, hogy tehetsége mind jobban kibontakozhasson.

Az alkotó Virágnyelv című tárlatának a MissionArt Galéria miskolci helyisége adott teret, a Széchenyi út 14.-ben.

A jelenleg látható kiállítás már nem az első önálló tárlata a fiatal alkotónak, sok száz festménye, grafikája, számítógépes képi alkotása született, van miből válogatni, bemutatni a közönségnek és a szakmának.

A természetre figyelő képi nyelv

„Az első napok tapasztalatai nagyon jók. Már a megnyitó is sok érdeklődőt vonzott a belvárosi galériába, és azóta is jönnek, nemcsak Miskolcról, hanem Debrecenből és a környező településekről is. A záróünnepség is látványos lesz, például lesz köztéri fényfestésem is. Érdemes lesz eljönni” – tudtuk meg tőle.

Én meditatív megélésekre alapozom a műveimet – Szeszák Ádám

A kiállítás anyaga az elmúlt egy év során fapáccal készült festményekből állt össze. Egyetlen néhány évvel korábbi kép szerepel a művek között, egyfajta visszacsatolásként, hogy bemutassa, honnan hová érkezett el mára. Így lesz kerek egész a művészetének bemutatása.

A kiállítás története másfél-két évre nyúlik vissza. Akkor Kishonthy Zsolt, a MissionArt Galéria társalapítója és -tulajdonosa megkereste Szeszák Ádámot mint fiatal, feltörekvő miskolci művészt, hogy megszervezzék az eseményt. Négy hónappal ezelőtt felújították a galériát, együtt egy lelkes csapattal, a Fiatal Miskolci Művészek Társaságával (Fimi), amelyet a helyi művészek támogatására hoztak létre. A tagok több művészeti ágból érkeznek, és segítik egymást. Már volt közös kiállításuk is – azzal nyitották a megújult galériát. A soron következő tervezett egyéni kiállítás lett Szeszák Ádámé.

Elmondta azt is, hogy a jövőben mások kiállításainak szervezésében is részt vesz, nem csak alkotóként tevékenykedik.

Az alkotói stílusáról pedig azt vallja, hogy „én meditatív megélésekre alapozom a műveimet. Maga az alkotás folyamata is vagy meditatív, vagy felfokozott, eksztatikus állapotban zajlik. Mindegyikre van példa a kiállított képek között. Nagyon érdekel a motívumok és azok kialakításának világa. Szeretek egy mindent beterítő, a végtelenbe kifutó mintázattal dolgozni, azt variálni. Ezzel érzékeltetni lelkiállapotokat, érzéseket. Illetve szeretnék megindítani olyan gondolatokat a szemlélőben, amiket átgondolásra érdemesnek vélek. Gyakorlatilag kifejlesztettem a természetben megfigyelhető mintázatokból egy sajátos képi nyelvet, és ebben dolgozom jelenleg. Ezekre az alapokra épül a munkásságom.”

Az alkotásai nonfiguratívak és erősen absztraháltak. A természetből vett mintázatokat a saját lelki folyamatai formálják ki. Ennek a stílusnak a neve „all over” festés, vagy „egész festés”, amely kétdimenziós műalkotás, például egy festmény felületének nem differenciális kezelésére utal.

Szeszák Ádám a másik két választott útján is sikerrel elindult. Megjelent többlemeznyi zenéje, amelyeket egy felvett művésznév, az IXI alatt publikál. A névválasztást a Magyar Népmesék kezdősorai ihlették, s azon életszemlélete, amely szerint „Végtelen Egységben járja táncát a Világunk”.

Megjelent több írása is már, és most készül kiadni első verseskötetét.

(A borítóképen: Szeszák Ádám)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában