kiállításmegnyitó

2021.09.14. 13:00

A múltjukra is büszkék

Jubileumi kiállítás az Adyban – a Diósgyőri Képzőművész Stúdió ’76 negyvenöt éves.

Hegyi Erika

20210909 Miskolc Az Ady Endre Művelődési Házban, a Diósgyőri kézőművész studió 76' , a Múltunk és jelenünk jubileumi kiállítását megnyitotta. Fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország

Fotó: Kozma István

Múltunk és jelenünk címmel nyílt meg a napokban a Diósgyőri Képzőművész Stúdió ’76 kiállítása az Ady Endre Művelődési Központban. A tárlat nemcsak azért különleges, mert az alkotóközösség fennállásának 45. évfordulóját ünnepli, hanem azért is, mert ebben az évben a képzőművész-stúdió elnyerte Miskolc Nívódíját. A mostani tárlaton az alkotóközösség 21 tagja mutatja be munkáit. A kiállítás megnyitóünnepségén elhangzott, maga a stúdió vezetője, Kletz László is alapított Nívódíjat, melyet öt művész vehetett át: Béres János, Hadházy-Molnár Attila és Horváth Zoltán festőművészek, valamint Boncsér Árpád és Kavalecz Lajos szobrászművészek.

A kiállítást Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere nyitotta meg, aki köszöntőbeszédében úgy fogalmazott: „Az a fény, amit az alkotó ember teremt maga körül, elkísér minket, ránk néz az irodánk, szobánk, folyosónk faláról, körülvesz minket, és különös hangulatot teremt az életünkben. Óriási szükségük van erre ma a 21. század rohanó világában élő, sokszor gyűlölködő, a negatív érzelmeket felerősítő, megalapozott tudás, megfelelő tájékozottság nélkül cselekvő embereknek.”

Szépség és nehézség

A megnyitó után kérdeztük Kletz László Lajost, mire a legbüszkébb, ha visszatekint az alkotóközösség elmúlt évtizedeire. Mint fogalmazott, épp az elmúlt 45 évre a legbüszkébb.

„Minden korszaknak megvolt a maga szépsége és nehézsége. Az indulás különösen nehéz volt, hiszen ahol csak tudtak, gáncsoltak minket. Nem vették jó néven, hogy megtagadtuk a politikát és az intézményrendszert, hiszen ez a ’70-es évek közepén nem volt szokványos. Az élet azonban engem igazolt, mert az elért eredményeink ragyogóak, és ez önmagáért beszél. Hiszen nem a szavak minősítik az alkotóművészt, hanem a munkái, az eredményei és a tettei.”

Jelezte: a művészeket a közös érdek tartja össze. Az alkotásnak nincs tematikai megkötése, egyetlen kitétel van, a minőség. Tehát a képzőművészek bármiről „beszélhetnek” a saját nyelvükön, csak azt magas színvonalon tegyék.

(A borítóképen: A kiállítás szeptember 24-éig tekinthető meg)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában