92. Ünnepi Könyvhét

2021.09.06. 16:00

A könyvbarátok ünnepe

Az utóbbi évek legsikeresebb könyvhetének tartják a szervezők az elmúlt napok programjait.

Petri Nóra

Reiman Zoltn dediklt

Fotó: Bujdos Tibor

Tavaly a járvány miatt az online térbe kényszerült a rendezvény, de idén már a korábban megszokott helyen, az Erzsébet téren várták az érdeklődőket a miskolci könyvünnepen, csütörtöktől szombatig. Szeptember elején már a 92. szabadtéri könyves találkozót rendezték meg Miskolcon is, amelynek kísérőprogramjai szeptember 17-éig még több könyvtárban és kulturális intézményben is folytatódnak, ahol közönségtalálkozókat és könyvbemutatókat is rendeznek.

Arra törekedtünk, hogy

a fellépők között miskolci és országos hírű

előadók is legyenek – Tumikné Csurák Ágnes

Híven a hagyományokhoz

– Nagyon nagy örömünkre szolgált, hogy elfogadta meghívásunkat Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író, dalszerző, aki egyben megnyitotta a rendezvényt – nyilatkozta a szervezők képviseletében Tumikné Csurák Ágnes, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár osztályvezetője. – A hagyományoknak megfelelően a nyitónapon most is megkoszorúztuk a könyvhét megálmodója, Supka Géza tiszteletére 2019-ben elhelyezett emléktáblát azon a helyen, ahol a könyvhét ötlete először elhangzott: az Erzsébet téri MAB-székházban.

Miskolcon hagyományosan az Erzsébet tér vált Könyvtérré, ahol természetesen könyvek és különböző programok várták az érdeklődőket.

– Arra törekedtünk, hogy a fellépők között miskolci és országos hírű előadók is legyenek, így a nyitónapon fellépett a Szinvavölgyi Néptáncműhely, Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés műsorát láthatták az érdeklődők, és a Reményi Ede zenei díjjal kitüntetett Miskolc Dixieland Band koncertje is hallható volt – emelte ki az osztályvezető.

Az Irodalmi teraszon szerzők dedikálhattak és beszélgethettek olvasóikkal.

– Mivel nagyon fontosnak tartjuk a helyi alkotók meghívását, a teraszra szervezett beszélgetések is a lokalitás különböző kérdéseivel foglalkoztak: csütörtökön Miskolc Szabó Lőrinc irodalmi díjas szerzői, Mács Ildikó, Bereti Gábor, Gróf Lajos, Jenei László, dr. Porkoláb Tibor és Serfőző Simon vallottak a városhoz való kötődésükről, pénteken pedig helyismereti, helytörténeti érdekességeket ismerhettek meg a térre kilátogatók, míg szombaton a Lengyel Olvasás Napja alkalmából a város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatának közreműködésével lengyel nyelvű felolvasás és különböző játékok várták a látogatókat. Nagyon nagy érdeklődés övezte pénteken Miskolc város díszpolgárának, Kabdebó Lóránt irodalomtörténésznek a találkozóját, beszélgetését, amely a megyei könyvtárban volt – ismertette Tumikné Csurák Ágnes.

„Az utóbbi évek legsikeresebb könyvhete volt ez a három nap, nagyon nagy volt az érdeklődés mind a Könyvtéren, mind a kísérőprogramokon” – tette hozzá.

(A borítóképen: A Könyvtéren dedikált lapunk Múltidéző rovatának szerzője, a miskolci történeteket feldolgozó Reiman Zoltán is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában