emlékmű

2021.08.01. 17:24

Roma Holokauszt emlékművet avattak

Szentmisével egybekötött megemlékezést tartott az Episztémé – Kutató, Közösségépítő és Kulturális Egyesület a Roma Holokauszt emléknapja alkalmából, 2021. augusztus 1-én, a Mindszenti templomban.

Fotó: Vajda János

Majd emlékművet avattak fel a miskolci Kálvária dombon, az auschwitz-birkenaui II/E. cigánytábor felszámolásának 77. évfordulója alkalmából. A roma Szűz Máriára emlékeztető, gyertyát tartó nőalakot Kosztics László fafaragó szobrászművész készítette el. Versmondással Szegedi Dezső, Jászai Mari-díjas színművész, zenei betétekkel pedig Burai Laura csellóművész és Burai Nándor hegedűművész közreműködött.

Az emlékezés méltó helye

Az emlékmű anyagi fedezetét a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Lakatos Ernő, akit Váradi Gábor munkatársa is elkísért, a Megyei területi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Farkas László és az Országos Roma Önkormányzat független képviselője Barna Róbert teremtette meg, ezért ők négyen leplezték le az alkotást.

Zárásképpen a résztvevők a szobornál elhelyezték az emlékezés mécseseit Varga Andrea Klára, Miskolc alpolgármestere, Szunyogh László városi főépítész, dr. Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója, Prof. Dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese és Deutsch Miklós, a Miskolci Zsidó Hitközség elnöke részvételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában