örökség

2021.08.28. 14:30

Rendhagyó produkció a kórustól

Fontos értéke Mezőkeresztesnek a férfikar, amely igyekszik továbbadni örökségét.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Szeptemberben ünnepli fennállásának 165. évfordulóját a Mezőkeresztesi Férfikórus. A közelmúltban új produkcióval léptek föl hazai közönség előtt a nemrég felújított és kibővített közösségi házban.

Majoros János polgármester kiemelte, fontos a kórus élete, fontos a fiatalok beépítése, hiszen a tagság már nem fiatal, ugyanakkor a 165 éves örökséget fenn kell tartani, és a tagoknak tovább kell adniuk, amit kaptak elődeiktől. Reméli, ezt megérzik a fiatalok, és a kórus megünnepelheti százhetvenedik, száznyolcvanadik vagy akár a kétszázadik születésnapját is.

A férfikar vezetői elhivatottak, lelkesek, mindent beleadnak az előadásba – Szebenyi Etelka

A kórustagok Kodály Zoltán Háry János című daljátékából adtak elő részleteket. A művet Szebenyi Etelka, az Opera nagykövete hozta testközelbe a közönség számára, s bemutatta az alkotás keletkezésének körülményeit, a színészóriások által készített filmet, a Zoller János karnagy vezette kórus pedig az egykori közönségkedvencek (a film szereplői később mind Kossuth-díjat kaptak pályafutásuk során) dalai után egy-egy részletet, népdalt adott elő a füzérből. Szólót énekelt Kovács Árpádné, Kovács Ádám Máté, valamint két fiatal, Kunder Fábián és ifj. Csikós József.

Mesélt, szavalt

A bemutató díszvendége a film egykori szereplője, a mezőkeresztesi Koncz Gábor Kossuth-díjas színművész volt, aki néhány élményét is megosztotta a közönséggel azokról az időkről, valamint verseket is szavalt. Természetesen a közönség is kérdezhette, így fölelevenítette ifjú éveit, amikor ezen a színpadon látott előadást, s amikor elhatározta, színész lesz, de azt is, amikor az iskola udvarán bicikliztek nyolcan egy kerékpáron, és azt jósolta valaki, cirkuszos lesz. Beszélt gimnáziumi és főiskolás éveiről, megemlékezett Kodály Zoltánról is, s válaszolt a jelenlegi munkáiról és egészségéről érdeklődő kérdésekre is, egyebek közt arról, nyolc helyen játszik, a munka tartja életben.

Szebenyi Etelka, a Magyar Állami Operaház nagykövete szerint nagyszerű volt az együttműködés, régóta tervezték az előadást, már két éve, de a pandémia beleszólt. Miután a fiatal Koncz Gábor is megjelent a filmben, adta magát, hogy az énekkarral és vele kell létrejöjjön az előadás. A polgármester és barátok a színészt 83. születésnapján győzték meg, jöjjön el, tartsák életben az énekkart, támogassa ezt művészként.

– A férfikar vezetői elhivatottak, lelkesek, mindent beleadnak az előadásba. Életben tartották a lángot, hogy megcsinálják. Nagyszerűek voltak a lelkes gyerekek. Óriási lehetőségei vannak a művelődési háznak, nyári táborban meg lehetne őket tanítani például furulyázni, zenét hallgatni velük, hogy ez beleivódjon a gyerekkorba, vigyék tovább a klasszikus értékeket. Azt tapasztalom, a gyerekek nyitottak, a szüleik is lelkesek, a jövő örömteli lehet – mondta Szebenyi Etelka.

Szerinte sokan nem tudják, mennyi slágert, dallamot hallanak az operákból, legyen szó akár csengőhangról, akár csarnoki zenéről. A gyerekek egy-egy opera történetének megismerése után nyitottak lesznek, tovább tudják azt gondolni. A pozitív élményt átvihetik szüleikre, akik kíváncsiak lehetnek az előadásra. Ő maga kórházban, egyházi gyülekezetekben s más közösségekben is igyekszik megismertetni az opera összetartó erejét, megmutatni, hogy az klasszikus értékként is létezik.

(A borítóképen: Szeptemberben ünnepli fennállásának 165. évfordulóját a Mezőkeresztesi Férfikórus)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában