megemlékezés

2021.08.31. 13:20

A miskolci árvízre emlékeztek

Az 1878-as nagy miskolci árvíz 143. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a város, 2021. augusztus 31-én, a Szent Anna téren, az eseményt megörökítő emlékműnél.

Fotó: Ádám János

„A Dunántúl felől nagy esők érték el Észak-Magyarországot 1878. augusztus 30-án. Először Eger, Óhuta, majd Diósgyőr és Miskolc következett, ahonnan Tállya, Golop és Mád felé vonult a vihar” – mondta Tamás Krisztián, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. kommunikációs és marketing ügyintézője. „Mivel a felhőszakadás egyszerre nagy területet érintett, a Bükk-hegységből lezúduló víz úgy felduzzasztotta a Szinvát és Pece-patakot, hogy azok másnap, augusztus 31-én hajnalban kiléptek a medrükből. A menekülés szinte lehetetlen volt. Jelentős anyagi kár keletkezett. és a környező településekével együtt az áldozatok száma a négyszáz főt is elérte.”

Koszorút helyezett el: Badányi Lajos, Miskolc alpolgármestere, dr. Kovács Petra, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal hivatalvezetője, dr. Varga László országgyűlési képviselő, az MSZP képviseletében, dr. Simon Gábor önkormányzati képviselő a Velünk a Város frakció nevében, Bajusz Gábor és Hollósy András önkormányzati képviselők a FIDESZ-KDNP frakcióvezetőség nevében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában