roma holokauszt

2021.08.03. 19:30

A határtalan gyűlölet áldozatai

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek hétfő este Körömben.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek tegnap este Körömben, „Emlékezz és emlékeztess!” címmel. A rendezvény egyik főszervezője a Romano Teatro Színtársulat, melynek vezetője, Horváth Zsolt lapunknak elmondta, kötelességük emlékezni és emlékeztetni azokra a borzalmakra, amiket ártatlan emberek, embercsoportok éltek át a határtalan gyűlölet következtében. Sajnos ez a gyűlölet még ma is jelen van Európában, de a művészeknek kötelességük felhívni a figyelmet különböző formában erre annak érdekében, hogy az emberek közelebb kerülhessenek egymáshoz.

– Olyan hidakat építünk a kultúra eszköztárának segítségével, amik minden körülmények között átjárhatók. Ma már a köztudatban ott van a roma holokauszt, és az emberek elfogadják a tényeket. Nem volt ez midig így. Pedig tény, hogy az 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszaka felszámolták az auschwitz-birkenaui II/E. cigánytábort, kivégezve annak utolsó háromezer lakóját is. Mindez csupán azért történt, mert cigányok voltak, és mert kellett a hely a Magyarországról deportált zsidó emberek számára. Azt sem lehet tudni, hogy pontosan hány cigány embert hurcoltak el, mert nagyon kevés adat maradt fenn erről. A zsidók esetében minden egyes deportált embert feljegyeztek, a cigány emberek estében nem így történt. Pontosan ezért szeretnénk, hogy minél többen tudjanak a történtekről, a borzalmak kerüljenek be a történelemkönyvekbe, hogy ne legyen sehol a világon több holokauszt. Jól tudjuk, hogy 1944–1945 után is történtek hasonlók – fogalmazott Horváth Zsolt.

A Romano Teatro a Goethe Intézet felkérésére és támogatásával írta és készítette el „A gyűlölet mosolya” című zenés dráma-, filmszínházi produkcióját. A színdarab az Európában jelen levő rasszizmust és gyűlöletet fiktív történeten keresztül láttatja. Ennek bemutatója szintén Körömben lesz, augusztus 22-én.

A hétfői megemlékezésen Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló mondott beszédet. Az imádság és Albert atya áldása után fellépett a szendrőládi kurzillós kórus, a Romano Teatro Cigányzenekar, a Romano Teatro és a Rom Art Talent.

(A borítóképen: Emlékezők Körömben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában