kiállítás

2021.07.23. 13:00

Lakodalmat ünnepeltek

Igazi esküvő nélkül is lakodalmas hangulatot teremtettek a kiállításmegnyitó köré.

Horváth Imre

Fotó: Bujdos Tibor

Egészen újszerű, de hagyományteremtő céllal létrehozott rendezvénynek adott otthont a Barátok Háza szerda délután Boldván. A „Mi nagy napunk” címmel ugyanis esküvőifotó-kiállítás nyílt, ahol az ötvenes évektől napjainkig a nagy napot megörökítő fotók mellett esküvői asztalok, dekorációk, meghívók, köszönetajándékok, kötények, surcok, vőfélyszalagok és vőfély-ajándékitalok is megtekinthetőek.

Központban az esküvő

Úgy döntöttek Boldván, hogy minden nyáron szerveznek az esküvővel, a lakodalommal kapcsolatban egy programot. A házasságra pedig azért esett a választásuk, mert a házasságkötés minden időszakban és minden településen mindig központi téma volt az emberek életében. Már a gyerekeket is foglalkoztatja, hiszen papás-mamást játszanak, és minden kislány menyaszszonynak öltözik. Még a legszegényebbek is megtettek mindent, hogy olyan esküvőt varázsoljanak az ifjú pár számára, ami emlékezetes marad egész életükben, magyarázta a rendezvény létrejöttének körülményeit Szabóné Tóth J. Judit polgármester az alaphangulatot megteremtő ovisok műsora után a szép számmal összegyűlt közönség előtt.

– Először csak fotókiállítást szerettünk volna, aztán, ahogy jöttek a tárgyak, a felajánlások, kiderült, hogy nagyon sokan szeretnének mást is hozni, nem csak fotókat. Nagyon jó látni ezeket a képeket, sokszor olyan emberekről, akik már nincsenek köztünk – mondta nyitóbeszédében a polgármester.

Minden évben valami köré, évfordulóhoz vagy a házasságkötés egyes részéhez kötve igyekeznek a rendezvényt majd megszervezni, az első alkalom középpontjába most az anyakönyvvezetők kerültek. Így a rendezvényre meghívtak minden anyakönyvvezetőt az elmúlt évtizedekből, akik még életben vannak, és el tudtak jönni a rendezvényre.

Akik összeadják

– A hagyományteremtésben nagy előnyünk van, hogy van egy olyan személy a településen, akinek a neve nem csak Boldván vagy a megyében, de az országban és a határon túl is jól ismert és összekötődik a lakodalommal. Sok fiatal pár emlékezetében él az, hogy milyen kellemes pillanatokat szerzett az esküvőjükön kollégám, képviselőtársam, Pachman István, aki vőfélyként tevékenykedik – konferálta fel a polgármester a rendezvény házigazdáját, aki azonnal magához is ragadta a szót, és rímekbe szedve, „vőfélyesen” köszöntötte az anyakönyvvezetőket, akik egy emlékszalagot, virágot is kaptak, és az esküvőkön elengedhetetlen pezsgős koccintás sem maradhatott ki.

Pachman István esküvői anekdotái után következett a tánc, amelyet a Császta Néptáncegyüttes mutatott be, majd a dalolás, amelyet a Dalárda Egylet biztosított.

Díjazott sütemények

Aztán pedig Sipos Péter és Mészáros Barna talpalávalója mellett megnyitották a kiállítást, amelyet mindenki nagy felismerésekkel és rácsodálkozásokkal nézett végig, keresve az ismerős arcokat. Erre a napra pedig meghirdették a lagzis sütemények versenyét is, amelyre közel húszan neveztek be. A zsűri már korábban meghozta a döntését, de a kiállítás megtekintése után a boldvaiak is megkóstolhatták a süteményeket, és szavazhattak róluk, így a közönségdíj is gazdára talált.

(A borítóképen: Mindenki az ismerősöket kereste a fotókon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában