Cannes-i Filmfesztivál

2021.07.15. 19:00

Kiemelkedő tehetség a kamera mögött is

Sean Penn a Flag Day című filmjét hozta el Cannes-ba. Az alkotásban a lánya is szerepel.

Váró Kata Anna

US actress Dylan Penn (L) and US actor and director Sean Penn pose during a photocall for the film "Flag Day" at the 74th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France, on July 11, 2021. (Photo by CHRISTOPHE SIMON / AFP)

Fotó: AFP

Sean Penn pár évtizede még Madonnával kötött viharos házassága miatt került be leginkább a köztudatba, mára kiforrott színész és kiváló rendező lett belőle.

Matt Damon a vele készült cannes-i nyilvános interjúban többek között arról beszélt, hogy milyen nagyra tartja rendezőként Pennt, különösen, amióta olyan remekül filmre vitte a Damon által megfilmesíthetetlennek vélt, Út a vadonba című Jon Krakauer-regényt.

Emlékezetes képek

Idén ismét meggyőződhettünk róla, micsoda kiemelkedő tehetség a kamera előtt és mögött is Penn, aki a Flag Day című, a hetvenes-nyolcvanas évek Amerikájában játszódó családi drámáját hozta el a fesztiválra.

A film érdekessége, hogy a gyújtogató, pénzhamisító bűnöző (Penn) lányát a színész/rendező gyönyörű lánya, Dylan Penn alakítja.

Robin Wright-Penn és Sean Penn lánya modellként vált elsősorban ismertté, Cannes-­ban, viszont a vásznon látott alakításával is éppúgy lenyűgözött mindenkit, ahogy a vörös szőnyeges megjelenésével. A Flag Day esetében különösen a film színtónusai és a képei emlékezetesek, melyek olyanok, mintha valóban korabeli felvételek peregnének a szemünk előtt, de igazán nem lehet panasz az alakításokra sem.

Kosztümös alkotás

A számos kasszasiker, közöttük az Elemi ösztön rendezőjétől, Paul Verhoeventől ismét erotikával fűszerezett, ezúttal kosztümös alkotást kaptunk.

A megtörtént eseményeken alapuló történet az 1700-as években játszódik, hőse Benedetta (Virginie Efira), akit apja kolostorba küld nevelkedni, a kislány pedig boldogan áldozza életét Jézusnak. Az évek során azonban Benedetta nővé érik, és egyre kevésbé tud tomboló hormonjainak és még inkább egyre növekvő becsvágyának parancsolni, így Jézus iránti szeretete mellett hamarosan sokkal világiasabb vágyak is a felszínre törnek. Istenbe és saját kiválasztottságába vetett hiténél csak Benedetta manipulációs készsége hatalmasabb.

Ésszel, ravaszsággal

Bár sokan erotikus alkotást látnak benne, a Benedetta az alkotói szerint inkább politikus film, ami jól mutatja, egy kis ésszel és ravaszsággal miként lehet befolyásolni az embereket. Különösen olyan időkben igaz ez, amikor a tomboló pestisjárvány alatt sokan úgy érzik, csak isteni csoda védheti meg őket, melyet küldötte, ez esetben Benedetta nővér hoz majd el számukra.

(A borítóképen: Dylan Penn és édesapja, Sean Cannes-ban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában