Éltető Lélek Alapítvány

2021.07.31. 11:00

Irodalomban gazdag a Miskolci Keresztény Szemle

A kiadvány 64. számát a miskolci keresztény gyülekezetekben kereshetik.

Az egy éve az Éltető Lélek Alapítvány kiadásában megjelenő Miskolci Keresztény Szemle már 16 éve tájékoztatja olvasóit a város és a régió egyházi életének eseményeiről, a keresztények társadalmi felelősségvállalásának történéseiről. 2021. évi második szám ezekben a napokban jut el a miskolci keresztény gyülekezetek és egyházi fenntartású intézmények olvasóihoz.

Folyóiratunk élén irodalmi rovatunk áll. Itt közöljük a Miskolci Evangélikus Jogakadémia volt professzora, Henszelmann Aladár Hívlak, Eperjes című versét, amely 25 éves érettségi találkozójának élményét eleveníti fel. A vers kézirata nemrég került elő a miskolci evangélikus gyülekezet levéltárából – tájékoztat dr. Zsúgyel Gábor főszerkesztő. – Az aktuális eseményeket tárgyaló rovatunkban az ez évi ökumenikus imahétről, a szétszóratás emléknapja alkalmából tartott koszorúzásról, valamint a minorita templom toronysüvegének megújításáról található fényképes beszámoló.

Liturgikus ruhák, ételek

Hitvallások rovatunkban Aranyosi Zsuzsanna tanulmányát közöljük Világi és liturgikus öltözetek szerepe, valamint Keresztesné Várhegyi Ilona írását Keresztény szimbólumok címmel. Baranczó Attila mesterszakács az étkezés spirituális összefüggéseiről szóló írásával a ma divatos gasztroteológia világába vezeti be az érdeklődő olvasót. Az Egyházak és történelem rovatunkban az első világháború elvesztése miatt kényszerűen aláírt trianoni országvesztő szerződés 101. évfordulójához kapcsolódik Hevesi Attila és Jeszenszky Géza professzorok egy-egy írása. Kazinczy Ferenc és a vallás kevéssé ismert kapcsolatáról Tóth Kálmán írt tanulmányt, míg Dobos Marianne írása ’Quito lilioma’-ként ismert kora újkori equadori apáca alakját és életcsodáját hozza közel az olvasóhoz – írja a főszerkesztő.

Vallásos költészet

Az Egyházak és társadalom rovatunkban Kerekes Endre László írása található a kora újkori magyar pestisjárványokról. Az Egyházak és kultúra rovatunk írásai két 20. századi magyar költő emlékének adózik. Nagy Zsuka József Attila-díjas költő Jánosy István költői életművét középpontba állító országos protestáns szavalóverseny zsűritagjaként fejtette ki gondolatait a költészetről. Az ez évben online formában megrendezett szavalóversenyt egyébként a miskolci evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákja nyerte meg. Illés György írása egy Pilinszky Jánossal való találkozásra emlékezik a költő születésének centenáriuma kapcsán – fejti ki.

Lélekrajz és vérvád

Könyvismertetés rovatunkban Várhelyi Krisztina írása kapott helyet Berta Eleonóra Lélekrajz című követének ismertetésével, valamint Steinbach József püspök méltatja Petrőczi Éva összegyűjtött verseit tartalmazó kötetét. Pelle János Vérvád, hisztéria, népítélet című kötetének miskolci bemutatójával azért tartottuk szükségesnek foglalkozni a néhány hete megrendezett miskolci filmvetítés és könyvvásár kapcsán, mert a kötet szakít a szokásos sztereotípiákkal – olvasható az összefoglalóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában