emlékpark

2021.07.11. 11:30

Igazi emlékhely Muhi határában

Szépen felújítva várja a látogatókat a település határában lévő emlékpark.

Szaniszló Bálint

20210620 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Nemzeti Emlékhelyek Napja: a Muhi Csata Emlékművénél lovagi-katonai napokat tarottak.

Fotó: Ádám János

A magyar történelem egyik meghatározó eseménye, az 1241. április 11-én a tatár sereg ellen vívott vesztes muhi csata magyar hőseinek emléket állítandó építették meg Muhi határában a dombot, amely voltaképpen egy jelképes sírhalom.

Felidézi a történteket

Az elhunytak emlékére ide-oda dőlő fakereszteket helyeztek el, a halom közepén pedig egy kettős kereszt magasodott, amelyre egy lélekharangot is szereltek. Az egyik kereszten egy szárnyas angyal is vigyázott a hősök emlékére. A halom közepén lévő kráterből hatalmas reflektorok is megvilágították a kettős keresztet. Az utóbbi időben végzetesen leromlott az emlékpark állapota. Állami hozzájárulásból azonban sikerült felújítani az emlékhelyet, amely a csata 777. évfordulójának évében immár régi pompájában fogadta a látogatókat.

Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének (Nöri) nyugalmazott főigazgatója emlékeztetett arra, hogy az emlékmű megmentéséért évek óta harcot folytattak. Az emlékművet nemcsak felújították, de a környéke is újjászületett, hogy több fiatal látogasson ide, számukra interaktív térképet is biztosítanak.

Az emlékek megőrzése

A Nemzeti Örökség Intézetének kiemelt feladata a nemzeti emlékhelyek megóvása, a látogatottság növelése. Ez utóbbit szolgálja a sokadik éve tartó, az emlékhelyek napja országos programsorozat, amelyhez több mint ötven emlékhely csatlakozott, köztük a muhi is. A muhi csata emlékhelyén a nemzeti emlékhelyek napján – idén ez június 20-a volt – ismét megelevenedett a múlt. Muhi határában minden korosztály megtalálhatta a maga számára érdekes tevékenységet. A gyermekfoglalkoztató sátor egész napos programokkal várta a kicsiket.

Az idősebbek páros fegyvergyakorlatokat tekinthettek meg a templomos lovagok közreműködésével. Volt tatár lovas felderítő és templomos gyalogság összecsapása és lovasbemutató is, és régizenei koncert az Esztenás együttessel.

A program egy középkori lovagi tábor képét idéző színtéren jött létre. A látogató az állomásokat végigjárva játékos ízelítőt kapott a tatárjárás korára vonatkozó lovagi-katonai ismeretekből. A program összeállítása során törekedtek arra, hogy az érdeklődők a korosztályuknak megfelelő játékok segítségével nyerjenek bepillantást a régmúlt idők emberének mindennapjaiba.

Jelképes várostrom

A látogatók betekinthettek a régészek munkájába, összemérhették tudásukat táblajátékokban, megostromolhattak egy általuk tervezett és épített kockavárat az eredetihez mindenben hasonlító, működőképes ostromgépmakettekkel.

(A borítóképen: Évente legalább egy alkalommal összegyűlnek az emlékparkban a hagyományőrzők, hogy felelevenítsék a történelmet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában