Táncfesztivál

2021.07.18. 15:00

Horizont, augusztusban

Egy év kihagyás után ismét megrendezik a nemzetközi kortárstánc-fesztivált Miskolcon.

Fotó: Dömölky Dániel

Augusztus 24-e és 28-a között rendezik meg a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált. A Miskolci Balett meghívására a városba érkeznek a hazai és külföldi táncvilág különleges produkciói.

A Miskolci Nemzeti Színház sajtószóvivője, Méder Noémi a műsort részletezve közölte: Spanyolországból várják az El Carromato utcaszínházi társulatot. A Big Dancers utcai előadásuk, főszerepben óriási táncoló bábokkal.

A miskolci társulat a Garrett Smith amerikai koreográfussal közös munkáját, a Tiltott ösvényeket mutatja be. A Tiltott ösvények tisztelgés azok előtt, akiknek nem adatik meg a mozgás szabadsága.

A Gangaray Dance Company az Agora című előadását hozza el Miskolcra. „Számomra az agora olyan szakrális hely, ahol a közösség hite, ideológiája, szenvedélye és reménye egységbe fonódik össze, amelynek anyanyelve a tánc” – foglalja össze az előadást Hámor József koreográfus.

A Szegedi Kortárs Balett Blue című produkciójában az alkotók a kék színt egyfajta szimbólumként használva, annak számtalan jelentése köré építik a darabot. Nanine Linning holland koreográfusnő The Black Paintings című műve Francisco Goya festményeit saját, a mai társadalomra vonatkozó víziójával együtt kelti életre és helyezi a klasszikus világosság és sötétség közti harc történetébe.

A Grecsó fivérek új, egyedi prózákkal, friss versekkel, családi történetekkel és anekdotákkal alapozzák meg a Többet magunkról című estet, melyet az improvizatív jazz-zene és leginkább a szintén pillanat szülte kortárs balett varázsol színházi élménnyé.

Franciaországból Mehdi Farajpour koreográfus, rendező KA-F-KA című, Franz Kafka képi univerzuma által inspiráltan született előadását kínálja a műsor.

Az európai hírű kortárs magyar táncegyüttes, a Hodworks legfrissebb előadását a miskolci nézők láthatják először. Az Amber három páros szimultán tánca, szenvedély, intimitás és vonzalom válnak nyilvánvalóvá az emberi test univerzális gesztusai által, háttérbe szorítva a verbalitást és az éber tudatosságot.

Az MN Dance Company Szlovéniából érkezik a Horizont fesztiválra DE_SET című előadásával.

Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt a Kokoschka babája című produkciót mutatja be.

A Duda Éva Társulat a Ramazuri című előadását ajánlja a fesztiválközönség figyelmébe.

Érzelmeket közvetítő képek

A fesztivál – hagyományaihoz híven – Éder Vera fotókiállításával nyílik meg. A Miskolci Balett táncművészei a fotóművész képein keresztül adják át mindazokat az érzelmeket, melyeket az elmúlt közel másfél évben éltek meg a járványhelyzet alatt.

(A borítóképen: Jelenet a Kokoschka babája című előadásból)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában