Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

2021.07.10. 15:30

Erős programot ígér a Cinefest a világnak

Sundance-díjhalmozó és Oscar-jelölt játékfilmet is várnak a programba, magyar játékfilmek mellett.

Member of the International Jury Bosnian director Jasmila Zbanic poses during the 71st Berlinale International Film Festival ahead the awarding ceremony during the'Berlinale Summer Special' film festival in Berlin, on June 13, 2021. (Photo by Tobias SCHWARZ / POOL / AFP)

Fotó: AFP

Hagyományaihoz híven a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén is igyekszik bemutatni a magyar közönségnek a világ filmművészetének legfrissebb, legkülönlegesebb és legszínvonalasabb alkotásait. Sok nagyjáték-, kisjáték-, dokumentum- és animációs filmet itt láthat először a magyar közönség – ígéri közleményében az idén szeptember 10-e és 18-a közöttre beharangozott programsorozat sajtófőnöke, Kubik Elvira.

Hozzáteszi: a fesztivál ezért is rendkívül népszerű találkozási helyszíne nemcsak a filmszerető közönségnek, hanem a filmes szakmának is. A filmes alkotók, szakemberek nemcsak egymással találkoznak Miskolcon, hanem közvetlenül beszélgethetnek a közönséggel is, és kedvükre válogathatnak a sokszínű szakmai programok, vetítések, workshopok között.

Az idei játékfilmes versenyprogramot már két különleges alkotás is erősíti.

Blerta Basholli rendező Hive című filmje koszovói alkotás, amely a 2021-es Sundance fesztiválon – a rendezvény történetében először – „mindent vitt”: elnyerte a legjobb film, a legjobb rendező és a közönség díját is. A Hive egy családanya életét mutatja be a koszovói Velika Kruša faluban. Ez a település szenvedte el a legnagyobb mészárlást a szerb megszállás alatt, sok férfit elhurcoltak és kivégeztek. A megmaradtak pedig nem nézik jó szemmel a megözvegyült Fahrije erőfeszítéseit, aki nő létére dolgozik és pénzt keres: a falu többi asszonyát összefogva ajvárt készít, amit a városi szupermarketnek ad el. A kezdeményezés sikeres vállalkozássá növi ki magát – a film igaz történet alapján készült.

Jasmila Zbanic rendező már az első filmjével, a 2006-os Szerelmem, Szarajevóval megmutatta, hogy elképesztő érzékenységgel tud mesélni a boszniai háború traumáiról. A CineFesten magyarországi premierként vetített Quo vadis, Aida? című alkotását 2021-ben Oscarra nevezték a legjobb külföldi film kategóriában. Nemzetközi koprodukcióban, nagy költségvetéssel készítette el a srebrenicai mészárlást bemutató megrázó filmjét. A címszereplő hőse a műnek, Aida tolmács az ENSZ-bázison, és ő az, aki a sok, nála erősebb akarat ellenére meg akarja menteni a családját a város eleste után. A fikciós cselekményszál mellett a rendező sok fájó tényt is megmutat az alkotásban. A főbűnösök mi vagyunk: az érdektelenek, a tudatlanok, a tétlenek.

Idén is több jelentős magyar filmnek lesz a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon a premierje – állítja a közlemény, egyelőre nem részletezve a továbbiakat.

(A borítóképen: Jasmila Zbanic Quo vadis, Aida? című alkotását is tervezi bemutatni a miskolci filmfesztivál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában