könyvbemutató

2021.07.26. 18:00

Boldogan jött ide vissza Böszörményi Zoltán

Böszörményi Zoltán író, költő ma Monacóban él, pénteken Miskolcon a Múzsák Kertje programsorozatának vendége volt.

Bacsó István

Böszörményi Zoltán, Varga Melinda, Kégl Ilsikó

Fotó: Bujdos Tibor

Megszokhattuk már, hogy a Feledy-házban mindig történik valami értékes kulturális esemény. Múlt hét pénteken a Múzsák Kertje programsorozatának keretében Böszörményi Zoltán, József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja díjas költő, író, az Irodalmi Jelen főszerkesztője, tizenhárom verseskönyv, öt prózakötet szerzője, valamint Varga Melinda költő, szerkesztő voltak a vendégek, akikkel Kégl Ildikó miskolci író, újságíró mint házigazda beszélgetett.

Az esten mutatták be Böszörményi Zoltán Sóvárgás című könyvét a miskolci közönségnek.

Erdélyben született

Az Aradon született író jelenleg Monacóban él, de erdélyi magyar gyökereit sosem hagyta el, ma is rendszeresen hazalátogat. Bemutatott kisregényének főszereplője is egy erdélyi magyar kislány, akinek alakját valós személy és az ő igazi sorstragédiája ihlette. A külföldi munkavállalásra kényszerült édesanyától elszakított tizenegy éves kislány lelki betegségében anorexiás lesz, nem táplálkozik rendesen, amely kór később halálosnak bizonyul. Ez az elszakítottság és az ebből fakadó anya és szeretet utáni sóvárgás a mű alapja, amely azonban túlmutat egy emberen, mert Kelet-Közép-Európából milliók keltek útra nyugatra munkát vállalni, és az ő gyermekeiket mások nevelik, még ha szeretetben is, de mégis anya, apa hiányával a szívükben élnek. Ez százezrek lelkében okoz traumákat. Egy interjúban így foglalta össze az alkotó: „Ez a könyv egy vészjelzés, amely fel akarja hívni a figyelmet erre a súlyos jelenségre.”

Böszörményi Zoltán a beszélgetésen kitért arra is, annak ellenére, hogy több mint tíz évvel ezelőtt járt itt legutóbb személyesen Az éj puha teste című regénye apropóján, ismeri a miskolci irodalmi életet. Tartja a kapcsolatot a helyi szerzőkkel, köztük Kégl Ildikóval, Fecske Csabával és másokkal, és egészen elkápráztatta az, hogy létezik egy ilyen rendezvény, amire meghívták. Különösen jó látni a kultúrára vágyó közönség komoly érdeklődését. Sok szerzőt meghívtak már ide a Kárpát-medence területéről, és ez egyedülálló vállalkozás.

„Boldogan jöttem ide vissza, jó élményeim vannak Miskolccal és a miskolciakkal kapcsolatban. Amikor megjelent a Szerelem illata című szonettkoszorúm, akkor az egyik gimnáziumban mutattam be a művet, ahol nagy élmény volt látni a diákok érdeklődését. A szerelem számukra is fontos téma. Remekül visszhangzott bennük, amit felolvastam. Az eddigi miskolci szerepléseim mindig rendkívül jók voltak” – emlékezett vissza az író, aki hozzátette: az idén húszéves Irodalmi Jelen is, bár erdélyi kiadású, eljut ide, sőt több itt élő alkotó a lap szerzője is, mint a már említett Kégl Ildikó, Fecske Csaba vagy Bátorligeti Mária. Mint a lap főszerkesztője számít új helyi tehetségek bevonására is a jövőben.

(A borítóképen: Böszörményi Zoltán, Varga Melinda és Kégl Ildikó)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában