kiállítás

2021.07.21. 13:00

A „veresizzás” tárgyai

László gyermekkorában, szülőfalujában látott először kovácsmestert munka közben. 

Novák László kovács, népi iparművész Veresizzás... című kiállítása nyílik meg július 23-án délután 4 órakor a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházban. A vendégeket Gergye Zoltán, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület elnöke köszönti, a kiállítást megnyitja Varga-Somogyi Istvánné.

A szikrázó vas

Novák László gyermekkorában, szülőfalujában látott először kovácsmestert munka közben. Lenyűgözve figyelte az izzó, szikrázó vas megdolgozását, a lovak patkolását. Pályaválasztásával sem távolodott el a vasas szakmától, nyugdíjas koráig lakatosként dolgozott.

Nyugdíjasként kezdett el komolyabban foglalkozni a kovács mesterséggel, otthoni műhelyét alakította kovácsműhellyé. Több mesterhez is ellátogatott, akik bőven ellátták hasznos tanácsokkal (például Vajda László kovácsmester).

Aktív tagja a Fügedi Márta Népművészeti Egyesületnek, ahol sok segítséget kapott munkájához. 2017-ben és 2018-ban részt vett a Nemzetközi Kovácstalálkozón, ami számára „akadémiával” ért fel.

Több kiállításon is sikerrel szerepelt (Tibolddaróc, Tiszaújváros, Miskolc), valamint szívesen vesz részt pályázatokon, szakmai megmérettetéseken.

A kiállítás augusztus 29-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában