digitális állomány

2021.07.11. 18:00

A felhőből érhető el és kutatható a sok könyv

Ezentúl gyorsan és biztonságosan hozzáférhetünk az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) digitális állományához.

Balogh Csilla

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Beüzemelték azt a felhőalapú (cloud) technológiára épülő informatikai infrastruktúrát és integrált alkalmazást, amelynek révén mindenki hozzáférhet az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) digitális állományához – közölte a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ).

Nincs ennél modernebb

Az Országos Könyvtári Platform elnevezésű informatikai infrastruktúra és alkalmazás révén gyorsan és biztonságosan lehet elérni, olvasni és kutatni az OSZK mintegy 10 millió dokumentumból álló, folyamatosan bővülő kulturális vagyonát.

A KIFÜ által üzemeltetett platform magas szolgáltatási biztonságú infokommunikációs technológiára épül, amely geológiailag és fizikailag egymástól különválasztott adattárolókon, szervereken működő egységes szinkronizált informatikai rendszerként biztosítja a dokumentumok állandó elérhetőségét. A jelenleg legmodernebb technológiát alkalmazó 22 ezer terabyte kapacitású tároló akár 23 millió könyv online elérését is lehetővé teszi.

A csaknem 10 milliárd forint összköltségvetésű projekt keretében létrejött Digitalizáló Központ speciális infrastruktúrája a különböző méretű, állapotú, fajtájú kiadványok és egyéb dokumentumok részben automatizált szkennelését és szükség esetén az olvashatóságának javítását is lehetővé teszi, így az akár több száz éves könyvek is eredeti állapotukhoz hasonló digitális formában maradhatnak fenn – fogalmazták a fejlesztést ismertető közleményben.

Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke kiemelte: az Országos Könyvtári Platform lehetőséget biztosít arra, hogy Magyarország öszszes könyvtárának dokumentumai egységes rendszeren keresztül folyamatosan elérhetőek, kereshetőek és olvashatóak legyenek.

Az OSZK rendszerén keresztül, online módon válik elérhetővé az összes állomány.

Az Országos Széchenyi Könyvtár itt érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában