Költészeti világtalálkozó

2021.06.08. 14:00

Maguk a költők népszerűsítik majd verseiket a fesztiválon

Sárospataki központtal és számos helyszínnel június 9. és 13. között rendezik meg az I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivált.

20210512 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Június közepén nemzetközi költészeti fesztivált rendeznek Észak–Magyarországon. képen: Balázs F. Attila költő, prózaíró, műfordító, szerkesztő, lap- és könyvkiadó, Papp Ferenc Kuratóriumi elnök és Kégl Ildikó újságíró, novellista

Fotó: Bujdos Tibor

Az északkelet-magyarországi térség települései mellett lesznek külhoni helyszínek is, ahol maguk a költők is népszerűsítik majd műveiket és az irodalmat a magyar késő reneszánsz költőjéről elnevezett találkozón.

Online is

A külföldi meghívottak egy része online vagy versein keresztül tud csak részt venni a hagyományteremtő fesztiválon. Sokan ugyanis még nem kapták meg második oltásukat, így az utazás feltételeit nem tudják teljesíteni. Hasonló okok miatt a találkozó díszvendége, a bánsági születésű irodalmi Nobel-díjas írónő, Herta Müller is online jelentkezik majd be a fesztivál ideje alatt.

– Virtuálisan minden meghívott költő itt lesz velünk – nyilatkozta Balázs F. Attila költő, a fesztivál igazgatója. Emellett verseik a fesztivál antológiájában is olvashatóak lesznek. Ezek a fesztiválok az ország imázsépítését is segítik. Ilyen rendezvényekkel lehet felhívni a világ figyelmét kultúránkra, hagyományainkra, építészeti múltunkra, természeti szépségeinkre, borainkra és gasztronómiánkra. Országunk északkeleti régiója pedig ezekkel az értékekkel mind rendelkezik – hangsúlyozta Balázs F. Attila.

Költészet és zene

„Ez egy költészeti fesztivál zenével” – mondta Somorjai Lehel, a fesztivál zenei igazgatója a fellépő együttesek kapcsán. „Versfeldolgozásaik révén is régóta népszerűsítik a költészetet, így nem véletlenül esett rájuk a választásunk. Szombaton a sárospataki Szent Erzsébet Ház kertjében a Sebő együttes, a miskolci Mintha zenekar, a Misztrál együttesből Hein­czinger Miklós, a rimaszombati Viharvirág és a Kalákából Gryllus Dániel lép majd fel a költészeti és zenei szabadtéri fesztiválon.”

A programoknak Sárospatak mellett Szerencs, Szatmárnémeti, Kisvárda és Beregszász ad majd otthont.

I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál, június 9–13.

Június 9.

18 órakor megnyitó a sárospataki Rákóczi-várban.

Június 10.

9 órától konferencia a versfordításról a sárospataki Bodrog Hotel konferenciatermében.

Programok Szerencsen 15 órától: Oláh András, Vári Fábián László, Metin Cengiz, Mihályi Molnár László, Fecske Csaba, Kégl Ildikó, Papp Ferenc közreműködésével.

Programok Királyhelmecen 14 óra 30 perctől és Széphalomban 17 órától: Alicja Kuberska, Halmosi Sándor, Laura Garavaglia, László Róbert, Agniesz­ka Herman, Balázs F. Attila közreműködésével.

Programok Tokajban 17 órától: Christian W. Schenk, Felician Pop, Vass Tibor, Marcsák Gergely, Finta Éva, Kürti László, Filip Gabriella részvételével.

Június 11.

Programok Szatmárnémetiben, 11 óra Kölcsey Főgimnázium, 14 óra Művészeti Líceum, 19 óra Poesis Terasz: Christian W. Schenk, Halmosi Sándor, Laura Garavaglia, Metin Cengiz, Balázs F. Attila közreműködésével.

Programok Sárospatakon 14 óra 30 perctől és Kisvárdán 17 órától: Agnieszka Herman, Kürti László, Alicja Kuberska, László Róbert, Felician Pop, Oláh András és Somorjai Lehel részvételével.

Programok Beregszászban 15 órától: Vári Fábián László, Marcsák Gergely, Finta Éva, Vass Tibor, Mihályi Molnár László, Papp Ferenc közreműködésével.

Június 12.

15 órától 22 óráig költészeti és zenei szabadtéri fesztivál a sárospataki Szent Erzsébet Ház kertjében.

19 órától díjátadás.

Június 13.

9 órától fesztiválzárás.

(A borítóképen: Balázs F. Attila, Papp Ferenc és Kégl Ildikó a rendezvény korábbi sajtótájékoztatóján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában